Inge Melisse

Er zijn maar weinig mensen die oud en nieuw voorbij laten gaan als een gewone dag. Vaak wordt deze met vrienden en/of familie gevierd, onder het genot van een glaasje en een hapje. Zo gaat het ook al jaren bij Els en Wybe Jan, lieve vrienden van ons. Els vertelde me dat ze vijftien jaar terug had bedacht dat als ze moest bevallen ze dat liever niet deed op kerst, oudejaarsdag of nieuwjaarsdag. Ook niet op 2 januari, want dan is de moeder van Els jarig en dat was vroeger één groot feest. Met tien broers en zussen van haar moeder en alle neefjes en nichtjes waren er die dag zeker vijftig man in huis om de verjaardag te vieren en elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen. Iedereen nam de overgebleven oliebollen mee met als gevolg dat de familie tot ver in januari nog droge oliebollen uit de vriezer zat te eten, want weggooien was natuurlijk zonde.
Maar de natuur laat zich niet leiden en zo werd Imme, het zusje van Jort, 's ochtends vroeg om half acht op oudejaarsdag 2004 geboren. Die dag was het een komen en gaan van kraamvisite en 's nachts om twaalf uur werd er geproost op het nieuwe jaar en het nieuwe leven. Imme heeft jarenlang gedacht dat er speciaal voor haar verjaardag vuurwerk af werd gestoken. Zij noemde haar verjaardag dan ook altijd 'de vuurwerkdag'.

[FEEST BEGINT AL VROEG] Oudejaarsdag begint bij Els en Wybe Jan al vroeg. 's Ochtends komen de vriendinnen van Imme. Vroeger was dan het kinderfeestje, nu gaan de meiden overdag naar de film. Vanaf een uur of vier druppelen familie en vrienden binnen en is het huis vol tot acht uur. Aan de weg wordt een oude bank gezet en een vuurkorf. De jeugd knalt er daar dan vrolijk op los. Els zorgt voor een makkelijke voedzame soep, waarmee een bodem gelegd kan worden. Succesnummer is al jaren haar chorizosoep, lekker pittig. Makkelijk van te voren klaar te maken en doordat zij geweekte kikkererwten gebruikt, zit er een goede 'bite' in de soep. Lekker met Turks brood en smeersels erbij. Als suggestie van mijn kant geef ik nog het recept van een heerlijke Italiaanse burger en een warm hapje erbij.

Na acht uur gaan veel mensen naar hun eigen feestjes waar ze om twaalf uur willen zijn. Maar een vast groepje blijft altijd en na middernacht komen de vrienden en vriendinnen weer terug voor het verjaardagsfeestje van Imme. Els vertelde me dat een aantal jaren geleden het zo ontzettend mistig was, dat alle gasten bleven hangen. Uiteindelijk zijn er ook mensen blijven slapen. De ouders van Els gingen lopend voor de auto terug naar huis. Ze hebben er toen twee uur over gedaan om van Voorthuizen naar Barneveld te komen. Toen ging het niet zoals met de oliebollen; de soep was schoon op!

Ik wens jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling en een jaar vol geluk en gezondheid!

[CHORIZOSOEP]

250 g gedroogde kikkererwten
350 g goede Spaanse chorizoworst

2 grote uien
1 groene paprika
1 rode paprika
1 winterwortel
2 stelen bleekselderij
½ el tijm
½ el komijn
350 ml tomato frito
zout, peper

[BEREIDEN]

In zeef kikkererwten afspoelen. In pan met 750 ml water minimaal 8 uur laten weken. Aan de kook brengen en ongeveer 35 min. laten koken. Intussen chorizo in blokjes snijden. Uien pellen en fijn snipperen. Paprika's halveren en zaadlijsten verwijderen. Paprika's in reepjes snijden. Wortel schrappen, wassen en in kleine blokjes snijden. Bleekselderij wassen (en draden eraf trekken). In dunne plakjes snijden. Koekenpan verhitten. Chorizo 1 min. bakken. Toevoegen: uien, paprika, tijm en komijn. Op hoog vuur 3 min. meebakken. Aan kikkererwten toevoegen: chorizomengsel en tomato frito. Al roerende aan de kook brengen en op zacht vuur ongeveer 5 min. laten koken. Wortel en bleekselderij toevoegen en nog 1 min. mee koken. Op smaak brengen met zout en peper.

[ITALIAANSE BURGER]

3 grote sjalotten
50 g boter
1 ½ el groene pesto
1 ½ el tomatenketchup
1 el mayonaise
12 groene (pesto)olijven
4 hamburgers
4 Italiaanse bollen
4 plakjes salami
4 el geraspte kaas

[BEREIDEN]

Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius. Sjalotten pellen en in ringen snijden. In koekenpan 10 g boter zachtjes verhitten. Op zacht vuur uienringen in ongeveer 15 min. zachtjes laten karamelliseren. Intussen in kommetje door elkaar roeren: pesto, ketchup en mayonaise. Olijven in ringen snijden. In koekenpan rest van boter verhitten. In ongeveer 10 min. hamburgers bruin bakken. Halverwege keren. Van Italiaanse bollen aan de bovenkant kapjes snijden. Bol uithollen (brood kan gebruikt worden voor croutons bij de chorizosoep). Onderin bol plakje salami leggen. Daarop uienringen. Daarover pestosaus verdelen. Hamburgers erop leggen. Olijven en kaas erover verdelen. Op rooster in midden van oven bollen in ongeveer 10 min. knapperig bakken zodat kaas gesmolten is.

[BORRELHAPJE MET GRILLWORST]

6 plakjes bladerdeeg
12 plakjes grilworst (7 mm dik)
6 el chilisaus
1 ei
6 el geraspte kaas

[BEREIDEN]

Oven voorverwarmen op 220 graden Celsius. Bladerdeeg laten ontdooien. Halveren en bestrijken met chilisaus. Op elk stuk bladerdeeg plak grilworst net naast het midden leggen. Vouw lange kant van deeg over worst en druk met vork goed aan voor mooie afdruk. In kommetje ei loskloppen. Bladerdeeghapjes bestrijken met ei. Kaas over hapjes strooien. In midden van oven in ongeveer 15 min. goudbruin en gaar bakken. Hapjes warm serveren.

Erik van 't Land
Foto: Erik van 't Land
Dochter Imme is op oudejaarsdag jarig en viert dat samen met vriendinnen.