[Leeftijd:] 30 jaar.

[Woonplaats:] Voorthuizen.

[Burgerlijke staat:] Getrouwd met Erica.

[Beroep:] Inkoper.

[Vrijwilligerswerk:] Actief in verschillende vrijwilligersteams bij organisatie World Servants. Daarnaast heb ik verschillende taken in de plaatselijke kerk.

[Hobby´s:] Vrijwilligerswerk, voetballen, hardlopen en lezen.

[Hoe is de Dive2Change ontstaan?] In 2000 is het evenement gestart als actie om geld op te halen voor een World Servants reis. De nieuwjaarsduik in Scheveningen bestond al, dus de toenmalige organisatie heeft de oudjaarsduik in Zeumeren bedacht. Het is een jaarlijks evenement geworden dat we voor de twintigste keer organiseren.

[Jullie halen geld op voor het goede doel World Servants. Is al duidelijk wat er met het geld gaat gebeuren?] World Servants organiseert voor jongeren uit Nederland werkvakanties in ontwikkelingslanden. Het hele jaar zijn jongeren bezig om geld in te zamelen voor hun reis. Met Dive2Change halen we bedrijfssponsoring op voor deelnemers van onze plaatselijke actiegroep. Daarnaast kan iedereen zich persoonlijk door familie en vrienden laten sponsoren. De opbrengst is onderdeel van het totale bedrag dat een deelnemer bij elkaar moet halen om komende zomer op reis te kunnen.

[Hoeveel mensen gaan er deze zomer weg?] Vanuit de plaatselijke actiegroep gaan er komende zomer zeven deelnemers naar Bolivia, Ecuador en Myanmar. We zijn als commissie van de actiegroep daarnaast al met de voorbereidingen bezig om in 2021 met een grote groep naar Rwanda te gaan.

[Hoeveel duikers hebben jullie inmiddels al?] Een week voor de duik stond de teller op 133 duikers. Iedereen kan mee doen. Ook als je niet met World Servants mee gaat. Je kunt je opgeven via www.dive2change.nl. Je kunt dan ook geld inzamelen voor het goede doel, maar dat hoeft niet.

[Zijn toeschouwers welkom om de duikers te komen aanmoedigen?] Aanmoedigingen zijn van harte welkom. De duikers schrijven zich eerst in bij het kerkje op het Bunckmanplein. Om 14.00 uur vertrekt de stoet lopend naar Zeumeren. Vanaf 14.30 uur is de warming-up en om 14.50 uur duiken we het water in.

[Waarom moet iedereen even komen kijken?] Het is een gezellig evenement en er zijn kraampjes waar we chocolademelk, erwtensoep en broodje worst verkopen. Als je in de gemeente Barneveld woont, is het zeker de moeite waard om een keer te komen kijken of duiken.

[Duikt u zelf ook mee?] Ik heb elk jaar nog meegedaan, dus dit is mijn twintigste duik. De eerste keer was ik jong en leek het me een leuke uitdaging. Daarna gingen mijn broer en zus mee met een World Servants reis en wilden ze graag dat ik mee zou duiken. Toen ik zeventien jaar was ben ik zelf voor de eerste keer meegegaan met een project en kon ik dus voor mezelf sponsorgeld ophalen. Intussen ben acht keer met World Servants mee geweest. Eerst als deelnemer en later als leider. Ik heb gezien hoeveel het kan betekenen voor de mensen in een ontwikkelingsland, maar ook voor jongeren uit Nederland. Om daar iets aan bij te dragen, duik ik graag elk jaar mee.

[Drie belangrijkste apps op telefoon?] WhatsApp, NOS en Spotify.

[Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan?] Een rondreis door Azië maken. Ik ben kort in China en Mongolië geweest, maar het continent is zoveel groter.

[Wanneer gaat u dat doen?] Als we tijd en geld over hebben. Dus waarschijnlijk over een jaar of twintig.

[Wat hoopt u daar te vinden?] Een wonderlijke natuur, interessante culturen en mensen, lekker eten en ontspanning.

[Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan?] Is Paul Polman een beroemdheid? Hij was de vorige CEO van Unilever en ik heb net een boek over hem gelezen. Hij heeft een uitgesproken visie dat grote multinationals ervoor moeten zorgen dat er een betere wereld komt. Tijdens een etentje zou ik erachter willen komen of hij dat echt vindt en hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen.

[Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen?] Hij is geen holle-bolle-Gijs meer.

[Lijfspreuk:] Problemen zijn er om op te lossen. Als je het niet kunt oplossen moet je er geen probleem van maken.

[Wat is uw definitie van geluk?] Als je tevreden bent met jezelf en een doel in je leven hebt om voor te gaan.

[Wat is uw slechtste gewoonte?] Doen alsof ik luister als mijn vrouw tegen mij praat.

[Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit?] Aan lekker eten en drinken.

[Welk tv-programma wilt u niet missen?] Ik kijk niet structureel tv, maar Wie is de Mol 2020 wil ik wel volgen.

[Zou wel eens een dag willen ruilen met?] Willem Alexander. Hij heeft veel invloed, en kan voor een groot gedeelte zijn eigen agenda en verantwoordelijkheden bepalen. Dat lijkt mij een interessante afweging.

[Wat was tot nu toe uw leukste vakantie?] In 2013 was ik samen met mijn vrouw een half jaar in Zuid-Afrika. We zijn daar beide afgestudeerd en tussendoor hebben we veel kunnen zien van dit supermooie land.

[Wat is uw ergste vakantie-ervaring?] In 2015 ging ik als hoofdleider met een World Servants groep naar Guatemala. Na het opstijgen vanaf Schiphol moesten we al snel een noodlanding maken in Ierland. Mensen in het vliegtuig gingen afscheidsbriefjes schrijven en hyperventileren. Uiteindelijk was er niets aan de hand, maar het was geen goede start van het project.

[Wat was als kind uw droomberoep?] Timmerman.

[Wie is uw grote voorbeeld?] Een beter voorbeeld dan Jezus kan ik niet bedenken.

[Wat is uw favoriete muziek?] Van christelijke muziek zoals Bethel Music en Mozaïk Worship tot U2 en Dire Straits.

[Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten?] Ik was altijd allergisch voor zonnebrandcrème, dat lijkt nu opeens voorbij te zijn.

[Bent u gelovig?] Ja, ik ben christen.

[Waar kunnen ze u voor wakker maken?] Even niets: Mijn dochtertje van ruim 1 jaar maakt me al vaak genoeg wakker.

[Favoriet eten?] Zuid-Afrikaanse Bobotie.

[Als u het voor het zeggen had in de gemeente Barneveld, wat zou u dan als eerste veranderen?] In samenwerking met alle instanties een goede planning maken, zodat er niet overal tegelijk aan de weg wordt gewerkt.

[Wat zou u doen met een miljoen?] Mijn rondreis door Azië met twintig jaar vervroegen en investeren in microkrediet leningen voor ondernemers in ontwikkelingslanden.

[Wat is uw grootste ergernis?] Bumperkleven en schijnheiligheid (waar ik mijzelf ook weleens aan schuldig maak).

[Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland?] Mijn vrouw en dochtertje. En een telefoon voor contact met de vrienden en familie. Verder ben ik er na mijn reizen en World Servants projecten achter gekomen dat ik spullen niet echt nodig heb.