Rik Bronkhorst

Het contrast met Barneveld is levensgroot. Shanghai is de grootste stad van China en zelfs één van de grootste metropolen ter wereld. Sinds 2 januari wonen Enrico en Mylou in het hart van Shanghai. Hun wijk Former French Concession is van oudsher een buurt waar veel buitenlanders wonen.

Het stel uit Barneveld streek neer in China, maar het had ook een andere locatie kunnen zijn. ,,De ervaring van wonen en werken in het buitenland is belangrijker dan de plaats”, vertelt Enrico, in dienst bij FrieslandCampina. Namens zijn werkgever is hij druk met de opstart van een bakkerijdivisie en daarnaast dompelt hij zich met Mylou onder in het Chinese leven. ,,Je komt steeds dieper in de cultuur van het land en snapt er zelf steeds minder van. Dat is best bijzonder.”

[IMPACT] Tot begin dit jaar woonden ze aan de Brouwerstraat in het centrum van Barneveld, de plaats waar Enrico opgroeide. Hij ging naar het JFC en voetbalde bij SDV Barneveld. Mylou komt oorspronkelijk uit Limburg. Barneveld en Shanghai zijn niet met elkaar te vergelijken, erkent Enrico. ,,De stad is heel wijds en ontzettend groot. Je kunt anderhalf uur rijden en je bent er nog steeds niet uit. Toch valt de impact die Shanghai op ons heeft behoorlijk mee. Je hebt niet het idee dat het druk is. Dat is wel een voordeel.” ,,Wat ook anders is aan een grote stad, is dat je je vrijwel anoniem kunt voortbewegen in het centrum”, lacht Enrico. ,,Als je een bekende tegenkomt, is dat heel bijzonder. Dan bespreek je dat tijdens het eten”, vult Mylou grappend aan.

[OP DE FOTO] Het duo heeft het ontzettend naar de zin in het Aziatische land. Andersom vallen ze ook bij de Chinezen in de smaak. De twee lange, blonde Nederlanders worden geregeld gefotografeerd. ,,In de wijk valt het wel mee. Daar wonen natuurlijk meerdere buitenlanders. Als we naar bekende punten gaan, gebeurt het vaker”, legt Mylou uit. ,,Best grappig”, lacht Enrico. ,,Vergeleken met de stad, is het op het platteland veel erger. Toen we daar afgelopen zomer met vrienden naartoe gingen, waren we echt een attractie. Ouders stuurden hun kinderen om een praatje met ons te maken. In het Engels, want dat kunnen de opvoeders niet.”

Binnenkort verloopt de communicatie mogelijk veel gemakkelijker. Mylou leert Chinees. ,,Eigenlijk zelfs Mandarijn, want zo heet de taal officieel. Ik ben dat hier bewust gaan doen, aan een van de universiteiten van Shanghai. Chinees is een wereldtaal, en met een groeiend aantal Chinezen kan het in de toekomst alleen maar van pas komen als je de taal kent.”

Chinees leren vindt ze lastig. ,,Ik heb ook Spaans gestudeerd. Dat had ik binnen een half jaar goed onder de knie. Ik ben nu een jaar op weg met het Chinees en kan met moeite een hele zin uitspreken.” Enrico lacht. ,,Ik kan mij redden in de taxi, het restaurant en de kroeg. Daar blijft het ook bij. De tijd die de investering kost heb ik gewoon niet, want ik ben aan het werk. In het Engels kan ik mij goed redden.”

[PRESTEREN] De Chinezen staan bekend om hun prestatiecultuur. Dat merkt Enrico ook op de werkvloer. ,,Je moet dingen opleveren. Dat is overal hetzelfde. Wat ik wel zie is dat de Chinezen veel sneller iets besluiten, maar daar geregeld ook weer op terugkomen. Bij ons wordt meer overlegd. Zij hechten ook veel waarde aan het opvolgen van bevelen van een leidinggevende. Dat zijn toch dingen die ik niet snel zal overnemen.” Goed communiceren is erg belangrijk. ,,Als ik uitleg waarom ik een besluit neem, dan hebben ze daar wel begrip voor. Belangrijk, want anders is samenwerken hier bijna niet te doen.”

[KIND] Ook is de zorg anders geregeld in het land. ,,De ‘gewone’ Chinees heeft nauwelijks toegang tot gezondheidszorg, zoals wij die kennen, stelt Enrico. ,,Een huisarts bestaat hier niet. Je gaat altijd naar het ziekenhuis en moet daar dan lang wachten.” Het Barneveldse duo gaat naar een westers ziekenhuis. ,,Via mijn werkgever zijn we daarvoor verzekerd. Dat is wel een heel fijne gedachte.”

En dat is ook zeker van belang. ,,In mei verwachten wij ons eerste kind”, vertelt Mylou trots. Doordat de zorg voor hen goed geregeld is, ziet ze bevallen in het buitenland totaal niet als belemmering. ,,Ik heb een vriendin die in Nederland én in China is bevallen. Zij vindt dat de zorg in China nog beter is dan in Nederland.” Enrico: ,,We zien de bevalling hier dan ook met vertrouwen tegemoet.”

,,Anders was ik er misschien nooit aan begonnen”, haakt Mylou daarop aan. ,,Als ik in een ‘normaal’ Chinees ziekenhuis had moeten bevallen, dan had ik dat niet zo zien zitten. Niks ten nadele van de Chinezen overigens, maar wij hebben toch een andere manier van leven en zijn iets heel anders gewend.” Hun kind krijgt de Nederlandse nationaliteit. ,,Wel is leuk dat in het paspoort geboorteplaats Shanghai zal staan.”

[PRIVACY] De Chinese overheid volgt alle inwoners van de stad op de voet. Hierdoor is er weinig criminaliteit. ,,Dat is fijn, maar daar lever je wel wat voor in. Iedereen wordt in China de hele dag in de gaten gehouden via een ingenieus camerasysteem. Daardoor durft niemand buiten de lijntjes te kleuren, want dat is gelijk geregistreerd.” Er is nauwelijks privacy. ,,Dat is wel iets waar wij grote moeite mee hebben”, vertelt Enrico.

,,Het gaat tegen normen en waarden in die we zelf erg belangrijk vinden”, vervolgt Mylou. ,,Aan de andere kant; wij komen hier, dus hebben er maar mee te dealen. Het is niet anders. Daarnaast fiets ik door het camerasysteem wel veiliger alleen ‘s nachts door de stad dan in Nederland”, relativeert ze.

Nog iets dat opvalt: China blokkeert Amerikaanse websites zoals Google, Facebook, Instagram en Youtube. Ook WhatsApp valt daaronder. ,,Dat was in het begin wel wennen, maar gelukkig doet die chatapp het af en toe”, zegt Enrico. ,,Er is hier een alternatief voor en dat werkt wel altijd, maar die app wordt natuurlijk lang niet door iedereen in Nederland gebruikt. Facebook mis ik niet. Daar zat ik sowieso niet vaak op.”

[GEMEENTERAAD] Wat wel werkt is de website van de Barneveldse Krant. ,,Elke dag lezen we trouw via de e-paper het nieuws over Barneveld. Zo blijven we op de hoogte”, vervolgt Enrico, die voor zijn vertrek bij politieke partij Lokaal Belang actief was. Mocht het duo terug in Barneveld komen, dan wil hij zeker weer bij hen beginnen. Misschien zelfs wel in de gemeenteraad. ,,Er is nog genoeg te doen.”

Ook de Chinese politiek volgen ze op de voet. ,,Je merkt dat het hier heel anders gaat dan in Nederland. Dat is gewoon een feit. Maar je moet niet vergeten, dat het ontstaan van dit land ook heel anders is. Als je met een Nederlandse bril en waarden naar China kijkt, dan gebeuren er hier dingen die niet uit te leggen zijn. Het betekent niet dat het daarmee dan per se fout is. Het is een systeem met een hele andere achtergrond en geschiedenis.”

[REGISTREREN] Ook valt de bureaucratie van het Aziatische land op. ,,Je moet soms heel veel uitzoeken om iets simpels te kunnen bereiken. Aan de andere kant is dat ook logisch. Het land moet voor de bijna 1.4 miljard mensen alles registreren. Anders vind je nooit iets terug.

,,Als ik mij voor mijn opleiding inschrijf voor een nieuw semester, dan duurt dat de hele dag. Ik loop dan van loket naar loket”, vertelt Mylou. ,,Je kan daar wel gefrustreerd van raken, maar het is wat het is. In Nederland leer je dat het zo niet hoeft te gaan. Het is typisch Nederlands om te denken; dat veranderen we wel even. Maar dat gaat dus niet”, lacht ze.

[VOETBAL] Afgelopen zomer kreeg het stel veel bezoek van familie en vrienden. ,,Dat is echt ontzettend leuk.” Zo kwam onder meer SDVB 7, het oude voetbalteam van Enrico, langs. ,,We hebben nog een wedstrijd gespeeld tegen Nederlandse vrienden uit Shanghai. Dat was echt heel grappig.” Mylou ontvangt veel vriendinnen. Ook dat is ,,hartstikke gezellig”.

Natuurlijk wordt er dan ook Chinees gegeten. ,,Uiteraard”, lacht Enrico. ,,Het is wel zo dat het eten dat je bij de ‘Nederlandse’ afhaalchinees kunt halen echt anders is dan het eten dat ze hier verkopen. Babi Pangang hebben we hier nog niet op de kaart zien staan.”

[SCHAPENHERSENEN] Volgens Enrico en Mylou is het lastig dat het eten soms ,,ondefinieerbaar” is. ,,Je weet eigenlijk nooit goed wat je in je mond stopt. Dat is wel vervelend. Zo heeft een vriend van ons afgelopen zomer schapenhersenen gegeten. Volgens hem was het erg lekker, maar het is niet iets dat ik snel zou bestellen”, grapt hij.

Het Nederlandse eten hoeven ze niet per se te missen. ,,Je kunt hier van alles bestellen”, lacht Enrico. ,,Als je zin in iets hebt, dan heb je dat zo opgelost. Een patatje oorlog met frikandel wordt hier op de stoep bij je afgeleverd. Een paar weken terug is er een Nederlandse bakkerij bij ons in de buurt geopend. Daar kopen we saucijzenbroodjes, kadetjes en oliebollen.”

Enrico heeft een contract voor twee jaar getekend. Wat er daarna gaat komen, weten ze nog niet. ,,Het is goed mogelijk dat we weer naar Barneveld terugkeren, maar het kan ook goed dat we ergens anders aan de slag gaan. We denken er eigenlijk niet over na en wachten tot het moment daar is. We maken nu zoveel dingen mee. En die spanning, dat vinden we echt geweldig.”

Eigen foto
Foto: Eigen foto
De skyline van Shanghai.
Eigen foto
Foto: Eigen foto
Een typisch Chinees restaurant.