Barnevelder Jan Boute is namens de voedselbank de eerste gastspreker over armoede, in de Barneveldse bibliotheek.
Barnevelder Jan Boute is namens de voedselbank de eerste gastspreker over armoede, in de Barneveldse bibliotheek. Pauw Media

‘Laten we met elkaar praten over armoede’

18 november 2021 om 11:19 Maatschappelijk

BARNEVELD Met een serie gespreksavonden in de Barneveldse bibliotheek wil een nieuwe Barneveldse initiatiefgroep praten over armoede, niet alleen om armoede te bestrijden, maar vooral om het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Dinsdag 30 november vindt de eerste gespreksavond plaats, met als gastspreker Jan Boute namens de voedselbank in Barneveld.

Dat melden Willem Massier (voorzitter wijkplatform Oldenbarneveld), Maarten Schipper (raadslid CDA) en Aat Barendregt (oud-raadslid Pro’98), initiatiefnemers van dit project. De bedoeling is dat in een serie van meerdere avonden eens per maand een gastspreker wordt uitgenodigd die door het publiek wordt bevraagd. ,,Vergelijk het met de setting van het televisieprogramma College Tour’’, aldus de initiatiefnemers. De gastsprekers zijn op verschillende manieren betrokken bij de strijd tegen armoede in Barneveld.

Uitgangspunt van het nieuwe initiatief is de stelling ‘armoede is onrecht’. ,,We denken niet de problemen even op te lossen, daar zijn ze veel te complex voor’’, aldus de initiatiefnemers. ,,Maar wat we wel willen bereiken, is dat er weer over armoede gepraat gaat worden als een probleem van ons allemaal en dus niet alleen van de mensen die er mee leven en onder lijden.’’ Praten over armoede moet zogezegd uit de taboesfeer gehaald worden.

SOCIALE STELSEL Tijdens de serie gesprekken kan het onder meer gaan over financiële ondersteuning, maatschappelijk werk, vrijwilligers, kerkelijke ondersteuning, de rol van particuliere initiatieven zoals de voedselbank en bijzondere bijstand vanuit de gemeente. ,,Ons sociale stelsel is mooi bedoeld’’, stellen de initiatiefnemers. ,,Toen de Algemene Bijstandswet in 1963 werd ingesteld, was dat om burgers bestaansrecht te bieden, het recht om mee te kunnen doen in de samenleving. Maar lukt dat nog wel anno 2021? In Barneveld zijn dit jaar de gemeentelijke belastingen voor zevenhonderd inwoners kwijtgescholden. Een mooi gebaar. Maar de vraag mag gesteld worden of deze mensen volgend jaar weer op dezelfde lijst staan, want hun situatie is misschien dan helemaal niet veranderd.’’

WEBSITE De bedoeling is dat de gespreksavonden de komende tijd elke laatste dinsdag van de maand plaatsvinden in de bibliotheek, met uitzondering van de maand december. Mogelijk kan er bij de aftrap eind deze maand vanwege de coronacrisis geen publiek bij aanwezig zijn. ,,Maar sowieso kan iedereen via een speciale website meekijken, meedoen en vragen stellen.’’ De avonden zijn te volgen op de site www.armoede-barneveld.nl, die vanaf volgende week vrijdag in de lucht is.

Het initiatief om met deze avonden te praten over armoede in Barneveld, is ontstaan naar aanleiding van een ingezonden brief van Willem Massier, begin oktober in deze krant. De brief kon direct ook op ondersteuning rekenen vanuit de fractie van de ChristenUnie. 

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie