Dat blijkt uit een landelijk overzicht van 'coronaboetes' die in de periode van half maart tot half juni per gemeente zijn uitgedeeld. De cijfers zijn in beeld gebracht door Nieuwsuur. Het gaat dan om overtredingen vanwege bijvoorbeeld het met groepen bij elkaar zitten (samenscholingen) en te weinig afstand houden. In Barneveld waren in deze periode negen boa's actief, gemiddeld schreef elke boa zeven coronaboetes uit. Ook de mobiele camera van de gemeente werd ingezet om ervoor te zorgen dat men zich aan de voorschriften hield om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

VOORAL JONGEREN In het paasweekend werden in Barneveld vijf boetes uitgedeeld wegens overtreding van de afstandsregel. De boa's bekeurden vooral groepen jongeren die bijeenkwamen in het Schaffelaarsebos, bij parkeerterrein De Vetkamp, bij de skatebaan aan de Espeterweg in Barneveld, bij het parkeerterrein ter hoogte van het restaurant van McDonald's langs snelweg A1 en op recreatieterrein Zeumeren in Voorthuizen.

Die laatste locatie was ook in beeld tijdens Hemelvaartsdag, waarna besloten werd Zeumeren tijdens Pinksteren volledig te sluiten. De gehele zomer is het terrein nu 's avonds na 18.00 uur afgesloten voor bezoekers. Ook in Kootwijkerbroek kregen meerdere jongeren een bon, toen ze in april met een grote groep in de omgeving van de Koningin Beatrixschool rondhingen.

GROTE VERSCHILLEN Niet van alle gemeenten zijn de gegevens bekend, maar duidelijk is dat Barneveld vooralsnog wel in de top twintig staat. Opvallend is dat de verschillen bijzonder groot zijn. In ruim honderd gemeenten, met name in het noorden van het land, werden helemaal geen coronaboetes uitgedeeld. Dat geldt in deze regio ook voor de gemeenten Nijkerk, Leusden en Nunspeet. Tegelijkertijd valt het lagere aantal boetes in steden als Amersfoort (13) en Apeldoorn (47) ook weer op. Dit terwijl in andere gemeenten juist heel veel boetes werden uitgedeeld. Eén van die koplopers is buurgemeente Ede, met 238 boetes. Alleen in de gemeenten Schiedam (639) en Waterland (325) werden meer coronaboetes uitgedeeld.

OOK SCHERPENZEEL Volgens woordvoerder Margreet van den Broek valt het aantal boetes in Barneveld nog wel mee, vergeleken met andere gemeenten. ,,In Ede hebben we het bijvoorbeeld om dubbel zoveel boetes per 10.000 inwoners'', zegt ze. Afgezet naar het inwoneraantal gaat het in Barneveld om 10,7 boetes per 10.000 inwoners, tegenover 20,3 boetes per 10.000 inwoners in Ede. ,,Daar komt bij dat in de Barneveldse cijfers ook buurgemeente Scherpenzeel is meegenomen, omdat dat gebied binnen hetzelfde handhavingsteam valt.

RECHTSGEVOEL Die grote verschillen vindt de landelijke BOA-bond ,,slecht voor het draagvlak en rechtsgevoel'', aldus Ruud Kuin namens deze bond. Hij pleit voor een meer eenduidige aanpak. Dat is voor boa's ook beter uit te leggen. Volgens de bond ligt daar een taak bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Wouter van Dijk