Jannes Bijlsma

Dorpswerkgroep Stroe is de drijvende kracht achter de drooghal in de Zaadeest. Voor de drogerij gaat die een samenwerking aan met Staatsbosbeheer. De komende maanden gaan beide partijen aan de slag met een gebruikersovereenkomst. ,,Hiermee keert een stukje Stroese identiteit terug naar het dorp", zegt woordvoerder Arie van Oosterom. ,,De dennenappel is niet voor niets in de Stroese vlag verwerkt."

[RECHTSPERSOON] Hij presenteerde het idee in april van dit jaar naar buiten, tijdens een raadscommissievergadering. Sindsdien is er hard aan gewerkt, aldus Van Oosterom. ,,Uit gesprekken met Staatsbosbeheer werd mij duidelijk dat er een stichting moest komen. Een aantal mensen die er al als vrijwilliger werken, meenden dat dit niet nodig was. Maar het blijkt toch te moeten, omdat Staatsbosbeheer een overheidsorgaan is. Er is in dat geval een rechtspersoon nodig. Het heeft allemaal wat lang gesudderd. Alle ruis is uit de wereld, we kunnen aan de slag."

[ONRIJPE KEGELS] De Zaadeest was tot 1977 al in gebruik als drogerij voor onrijpe kegels van dennenappels. Hiervan werden de zaden verspreid voor de aanplant van bossen. Tot 1988 werd het zaad over de hele wereld verkocht. Inmiddels is het een museum. Drie jaar geleden is het gebouw volledig gerenoveerd. ,,Dit is een unieke kans om de werking van de Zaadeest zichtbaar te maken onder een groter publiek", zegt Van Oosterom.

[LANGDURIG] Hoofddoel van de 'Zaadeest 2.0' is dat de zaden op nieuwe plekken kunnen worden ingezaaid, zodat er een grotere biodiversiteit in de gemeente Barneveld en omgeving kan ontstaan. Een van de plannen is om de zaden aan te bieden aan agrariërs om hun akkerranden mee in te zaaien, zegt Van Oosterom. ,,Daar zijn ook subsidieregelingen voor. Maar die regelingen duren vaak niet langer dan een jaar. Het zou zonde zijn als de grond na zo'n korte periode alweer afgegraven zouden moeten worden. We zijn dan ook aan het kijken of er gronden in de omgeving zijn waar langdurig bloemen kunnen blijven staan. Daar zijn ook al gesprekken over geweest."

[HANDJES] De Zaadeest mag van buiten en van binnen niet worden verbouwd, omdat het een rijksmonument is. ,,Dat geeft niet, want we willen het ook 'oorspronkelijk' houden", zegt Van Oosterom. ,,We kunnen alles met het aanwezige werktuig." Over hoe de bloemen in de 'Eest' terechtkomen die gedroogd moeten worden, wordt nog nagedacht. ,,Ja, daar hebben we 'handjes' voor nodig. En het plukken is ook een vak apart. Je hebt daar mensen nodig die verstand hebben van flora en fauna. Het is wel de bedoeling dat de mensen die dat werk gaan doen, uit deze omgeving komen."

[FULL-TIMER] Er wordt ook nadrukkelijk 'afgekeken' bij een initiatief van de gemeente Apeldoorn, soortgelijk aan dat in de Zaadeest. ,,Verschil is dat wij het in een rijksmonument doen. In Apeldoorn zijn ze een aantal jaren geleden kleinschalig gestart in een gewone loods. Dat is een succes: inmiddels heeft de gemeente er een full-timer op gezet. Op momenten dat er veel vraag is naar zaden, kan die bijschakelen met de vrijwilligers. Ze zijn daar hartstikke enthousiast, net als wij hier."

Wanneer de drogerij in de Zaadeest in gebruik wordt genomen, is nog niet duidelijk.