Op een zilverkleurige plaquette, onderdeel van het plaatselijke oorlogsmonument aan de Dorpsstraat, staan de namen van zeventien gesneuvelde Canadese en zes Britse militairen en van vier Otterlose burgerslachtoffers.
Drie Britten hebben een graf in Otterlo gekregen. Op de achter het monument gelegen begraafplaats staat ook een gedenksteen - ,,geschonken door de burgerij van Otterlo’’ - met de namen van de vier omgekomen plaatsgenoten: Jan Bruil (5), Willem van den Ham (51), Sander van den Ham (11) en Peter Harmsen (18).

FELLE VELDSLAG Het zijn tastbare herinneringen aan de Slag om Otterlo, een bloedig drama in de nacht van 16 en 17 april 1945, precies 75 jaar geleden. Het wrange was dat Otterlo feitelijk al was bevrijd na een aanval van Canadezen en Engelsen vanuit Nationaal Park De Hoge Veluwe. Toch werd het dorp de nacht erna alsnog toneel van een felle veldslag met man-tot-mangevechten doordat zes- tot negenhonderd Duitse militairen zich een weg wilden vechten vanuit Apeldoorn richting de Grebbelinie, toen nog in Duitse handen. Daarvoor moesten ze dwars door Otterlo.

GEDETAILLEERD In een artikel van Marijn Hijink uit 2012 op de website van het Edese gemeentearchief wordt de Slag om Otterlo gedetailleerd beschreven. Aan Duitse zijde zouden volgens dit artikel 90 doden zijn gevallen. Daarnaast was er een groot aantal gewonden en werden 114 Duitsers gevangen genomen.’’ (Bron: ‘Ede in wapenrok, 2005)

SCHADE Uit bronnen van de gemeente Ede valt volgens Hijink af te leiden dat vlak na de oorlog in Otterlo twintig huizen geheel vernield waren. ,,Dat lijkt niet zoveel, maar het dorp telde in 1945 in en direct rond het centrum ongeveer zeventig huizen met vier- à vijfhonderd inwoners. Verder waren ook vele huizen ernstig beschadigd, evenals de kerktoren en de school. Natuurlijk trachtte men de schade zo snel mogelijk te herstellen, maar in het pas bevrijde Nederland was een schreeuwend tekort aan bouwmaterialen. Een aantal gezinnen in het dorp heeft drie tot vier jaar in noodwoningen moeten leven.’’

BDUmedia
Foto: BDUmedia
Portret van een omgekomen militair langs de Hoenderloseweg, vlakbij hotel-restaurant De Sterrenberg.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Beeld van een geallieerde tank langs de Barneveldseweg, bij de entree van Otterlo vanuit de richting Wekerom.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Foto van een burgerslachtoffer, de 11-jarige Sander van den Ham, langs de Dorpsstraat in Otterlo.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Beeld van een tank met vlammenwerper in het centrum van Otterlo.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Foto van een Canadese eenheid langs de Hoenderloseweg, vlakbij sportpark Kastanjebos.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Foto van de 18-jarige Otterloër Peter Harmsen, één van de burgerslachtoffers.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
De graven van drie Britse soldaten op de begraafplaats in Otterlo.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Tijdens de Slag om Otterlo kwamen vier bewoners om het leven. Op de plaatselijke begraafplaats worden zij via dit monument herdacht.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Beeld bij de Otterlose begraafplaats, op de kruising Hoenderloseweg, Dorpsstraat en Houtkampweg. Het portret is van de omgekomen Otterloër Willem van den Ham (51).
BDUmedia
Foto: BDUmedia
De bevrijders worden hartelijk verwelkomd bij het Kröller-Müller Museum, destijds in gebruik als Rode Kruis-ziekenhuis.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Artsen en verplegend verwelkomen de Canadezen onder de vlag van het Rode Kruis bij het Kröller-Müller Museum.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Een tank bij het Kröller-Müller Museum, in april 1945 in gebruik als noodhospitaal. Het originele onderschrift luidt: Rechts op de stoep van het museum parachutemanden waarin voorraden werden afgeworpen tijdens de Slag om Arnhem. Nu in gebruik als wieg.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Violist Herman Krebbers poseert bij een door de eerste Canadese tank in het park stukgeschoten privé-auto van een hoge Duitse officier.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Beeld van Duitse krijgsgevangenen na de Slag om Otterlo. Dit doek staat tegenover restaurant De Waldhoorn.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Beeld van verwoest Duits oorlogsmaterieel en een dood paard langs de Koeweg.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Een foto uit april 1945, vlakbij het huidige hotel De Sterrenberg, met Canadese militairen van het Irish Regiment of Canada.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Het oorlogsmonument van Otterlo aan de Dorpsstraat, bij de plaatselijke begraafplaats.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Plaquette met de namen van de 23 omgekomen militairen en 4 burgers.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Plaquette met een korte beschrijving van de Slag om Otterlo bij het plaatselijke oorlogsmonument.
BDUmedia
Foto: BDUmedia
Legervoertuig op een foto uit 1945, langs de Apeldoornseweg in Otterlo vanuit de richting Ede.