Met enkele tienduizenden guldens op zak reisde adviseur H.P. Bremmer met Anton Kröller en Helene Kröller-Müller in 1912 per trein naar Parijs om vijftien Van Goghs te kopen. Hoofd educatie, Herman Tibosch refereert aan deze tijd, toen de werken van de nu wereldberoemde kunstschilder rijen dik in een kunsthandel stonden. ,,Dat moet een soort snoepwinkel zijn geweest.” Op een oude foto zie je hoe ‘De Zaaier’ vervolgens gewoon aan de kamermuur hangt, vlak naast een enorme kerstboom.

PACMAN-ACHTIG Bezoekers en leerlingen van scholen krijgen in het museum altijd uitleg over de bekendste schilderijen, waarbij de eigen smaak aan de zijlijn blijft. Dit inspireerde Tibosch in 2005 om een spel te maken waarin die persoonlijke beleving de ruimte krijgt, net als destijds Helene deed. Dat werd het computerspel ‘Verzamelen als Helene’, met een pacman-achtige uitstraling, wel reeds met een lespakket.

,,Aardig om mijn eigen arbitraire keuzes te maken, met volledig onrechtvaardig commentaar”, reageerde de bekende Maarten van Rossem ooit. Helaas gaf het spel online nogal eens technische problemen en moest het telkens gerenoveerd worden.

In 2012 onderzocht de firma Kiss The Frog hoe het anders kon. Zo ontstond het idee voor een analoog bordspel, eerst in sobere opzet, op een ganzenbordachtige manier. Een mail richting de grote spelletjesfabrikant 999 Games resulteerde in een positieve reactie. ,,We waren heel vereerd, want zij krijgen elk jaar wel 600 suggesties voor nieuwe spelletjes.”

HISTORISCHE REIS Gezocht werd naar een spannend verhaal, een rode draad in het spel. Dat werd genoemde historische reis. Bert Calis van 999 zorgde hiervoor, na testen van diverse edities. ,,Het leuke is dat we dit nu veel breder kunnen verspreiden dan in het onderwijs. Zodat het in elk vakantiehuisje gespeeld kan worden. In de voetsporen van Helene ontdekken hoe leuk het is om kunst te verzamelen.”

Het is een toegankelijk kunstspel voor alle leeftijden geworden, waarbij de deelnemers de opdracht hebben om kunstwerken te verzamelen. Hierbij begin je met een startkapitaal en onderweg moet je sparen en investeren. Het doel is om de mooiste collectie bij elkaar te krijgen; dat is de degene die wint. Tijdens het verloop kun je bij een beurt steeds kiezen of je geld pakt, kunstwerken koopt of advies krijgt van Bremmer. Er worden diverse valuta gebruikt, afhankelijk van waar de kunstwerken worden gekocht.

ONUITPUTTELIJK Het museum wil met het spel laten zien ,,dat kunst niet beladen is, maar een onuitputtelijke bron van inspiratie.” Art Collector past daarmee in de lijn van het Museumdobbelspel, dat families aanzet tot meer museumbezoek.

Er waren maandag bloemen voor Calis, illustrator Erik Varekamp, biograaf Eva Rovers, schrijfster Lydia Rood (die de teksten spannender maakte) en een echtpaar dat de prijs won om bij de presentatie van Art Collector te zijn.

Door Freek Wolff