In juli en augustus kunnen lokale catering- en horecabedrijven drie weken lang hun streekproducten presenteren op het evenemententerrein, zo is de gedachte. Ook zijn er verschillende activiteiten voor kinderen. ,,Een echt familiefeestje dus, in een tijd waarin er vrijwel niets te doen is in de zomer", zegt Van der Zande. ,,De entree is laag, ik ga uit van vijf euro. En dan krijg je alvast twee muntjes mee. Het moet een gezellig, gevarieerd en smakelijk evenement worden."

Van der Zande kwam op het idee voor een evenement, doordat de catering- en horecabranche in zwaar weer zit. Zo ook zijn bedrijf. ,,Als cateraar maken we bijna geen omzet, omdat er vrijwel niets wordt georganiseerd. Tegelijk willen we wel onze personeelsleden behouden en hun salarissen overmaken. Zij zijn heel erg gemotiveerd om aan de gang te gaan, maar hebben nu vrijwel geen werk. Het schoonmaken hangt ze nu wel aardig de keel uit. Dit feest is voor ons een kans om toch nog wat omzet te maken.”

HETZELFDE SCHUITJE Hij is in gesprek met verschillende ondernemers uit de gemeente Barneveld om deel te nemen aan Food en Fun. ,,Ik zou dit graag samen met de collega's willen doen. Normaal concurreer je met elkaar, maar nu zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Dit is dus het moment om de strijdbijl te begraven en er samen de schouders onder te zetten om de branche overeind te houden."

UITDAGING Brasserie Buitenlust uit Voorthuizen heeft inmiddels toegezegd mee te doen en ook Ons Lagerhuys uit Garderen denkt daarover, zegt Van der Zande. Hij hoopt de komende dagen ook andere ondernemers te interesseren voor het feest. Tegelijk realiseert hij zich dat de tijd om het culinaire evenement te organiseren beperkt is. Dinsdag 28 juli moet de aftrap worden gegeven. ,,Dat is wel een uitdaging ja. In het gekste geval wordt het grotendeels een Elstar-feestje, maar we doen ons best om het door te laten gaan."

ANDERHALVE METER De cateraar heeft mondelinge overeenstemming met de gemeente Barneveld over de voorwaarden waaronder het evenement kan plaatsvinden. Er wordt nu druk geschreven aan een plan. ,,Er komt een overdekt terras, maar verder is het feest grotendeels in de buitenlucht", aldus Van der Zande. ,,Het is een open weiland, dus je hebt alle ruimte. Ik schat in dat er maximaal zeshonderd tot duizend bezoekers tegelijk op het evenemententerrein kunnen zijn. De tafels op het terras staan uiteraard op anderhalve meter afstand van elkaar. We maken een routing, zodat het publiek elkaar niet tegenkomt. Het gangpad is breed: zo’n twintig meter. Er komt een grote toiletgroep. We doen er alles aan om het evenement coronaproof te maken en staan hier voortdurend over in contact met de gemeente Barneveld.”

Food en Fun duurt drie weken en vindt plaats op 28, 29 en 30 juli en 4, 5, 6, 11, 12 en 13 augustus, tussen 16.00 en 21.00 uur. Het evenemententerrein bevindt zich naast Molenweg nummer 130 in Voorthuizen.

Jannes Bijlsma