In totaal heeft het Barneveldse college van b. en w. 167.591 euro aan provinciale subsidie te verdelen. Eerder had het al besloten om hiervan 20.000 euro uit te trekken voor de cultuur in Barneveld. Het college heeft nu ook formeel bepaald dat dit bedrag gelijk wordt verdeeld onder de vier Barneveldse culturele instellingen. Deze worden hard geraakt door de coronacrisis. De instellingen kunnen het bedrag vrij besteden, mits dit gebeurt om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Bovendien wil de provincie een eindrapportage over hoe het geld is gebruikt. Dit betekent dat de gemeente voor 31 december een inhoudelijk verslag en een totaaloverzicht van de activiteiten waar een subsidie voor is verleend aan de provincie moet overleggen. De instellingen dienen voor 1 december een verantwoording aan te leveren.

Bovenop de vijfduizend euro ontvangt het Schaffelaartheater nog eens 40.000 euro extra. De coronacrisis en anderhalvemetersamenleving hebben ervoor gezorgd dat het theater aan het Theaterplein in Barneveld in financieel zeer zwaar weer terecht is gekomen. Vorige maand besloot het theater zeven vaste medewerkers te ontslaan, evenals zestien oproepkrachten.

De hoogte van de provinciale subsidie van 167.591 euro is vastgesteld aan de hand van het inwoneraantal van de gemeente. Een deel ervan gaat naar de dorps- en buurthuizen in Stroe, Voorthuizen, Zwartebroek en Kootwijkerbroek, evenals naar buurthuis Het Rebellenhonk in Barneveld. Er is verder 40.000 euro gereserveerd voor sportverenigingen die door corona in de problemen zijn gekomen. 25.000 euro besteedt de gemeente aan de onkosten voor het instellen van het coronadesk, dat in maart werd opgezet voor ondernemers met vragen over de coronacrisis.