Dit blijkt uit een lijst die het UWV naar buiten bracht, met daarop alle werkgevers die een loonkostensubsidie ontvingen voor de genoemde maanden. Alles bij elkaar vroegen zo’n 140.000 bedrijven en organisaties een tegemoetkoming aan om hun 2,7 miljoen werknemers aan het werk te houden. In totaal heeft de landelijke overheid zo’n 7,9 miljard euro besteed aan de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid).

In het dorp Barneveld ging het om 341 bedrijven en een totale subsidie van 25,8 miljoen euro. De BV die hiervan het meeste ontving, is P-Services Solutions BV met een bedrag van 4,8 miljoen euro. Andere BV’s die onder dit bedrijf vallen, waaronder Payrollbureau BV en Flexbureau BV, vroegen gezamenlijk 3,2 miljoen euro aan. Branchegenoot Westerduin Personeel ontvangt een kleine acht ton subsidie.

MIDDEN NEDERLAND HALLEN Het hoogst genoteerde Barneveldse bedrijf dat niet aan personeelsbeheer doet, is Autoveiling BCA. Deze firma krijgt een loonkostenvoorschot van ruim negen ton. De BV’s die vallen onder de Koninklijke BDU, onder meer uitgever van deze krant, ontvangen gezamenlijk meer dan 800.000 euro. Ook de evenementenbranche wordt hard geraakt door de coronacrisis. Een Barnevelds voorbeeld hiervan is de TeKa Groep, waaronder de Midden Nederland Hallen vallen. Dat bedrijf ontvangt ruim een half miljoen van het ministerie van Sociale Zaken, als loonkostensubsidie. 

HOTELBRANCHE Bedrijven uit Voorthuizen vroegen gezamenlijk ruim 2,6 miljoen euro aan uit de NOW-regeling. Daarvan kreeg de firma SC Lemeey B.V. (onder meer verslavingskliniek SolutionS) het meest: 545.000 euro. De hotelbranche in Garderen wordt ook stevig ondersteund door het Rijk: Bilderberg (‘t Speulderbos en Groot Heideborgh) ontvangt 366.000 euro en hotel De Talmahoeve 220.000 euro uit de NOW-noodpot. Bedrijven in Terschuur hebben in totaal bijna één miljoen euro aangevraagd. Hiervan is circa driekwart bestemd voor databedrijf Prisma Groep. De teller blijft in Kootwijkerbroek steken op 752.000 euro, in Stroe op 442.000 euro, in Zwartebroek op 91.000 euro, in Kootwijk op 67.000 euro en in De Glind op 3.300 euro.

Het UWV benadrukt dat het gaat om een momentopname. Werkgevers kunnen hun aanvraag alsnog intrekken. De lijst betreft de eerste aanvraagperiode. Werkgevers kunnen tussen 6 juli en 31 augustus opnieuw een tegemoetkoming NOW aanvragen, waardoor zij hun werknemers kunnen doorbetalen.

Bekijk hier het volledige overzicht van bedrijven die loonkostensubsidie hebben aangevraagd.

Jannes Bijlsma