Jannes Bijlsma

Door het uitbreken van het coronavirus en de zware gevolgen die de ingestelde richtlijnen voor de horeca hadden, besloot de gemeente Barneveld al snel om de betaling van de lokale lasten uit te stellen en werd er geen precariobelasting geheven in de tijd dat de terrassen niet gebruikt mochten worden. Daarnaast werd parkeren gratis gemaakt gedurende een aantal maanden. En op initiatief van de gemeenteraad werd tevens besloten dat de cafés en restaurants meer ruimte konden krijgen voor hun terrassen, zodra de coronamaatregelen versoepeld zouden worden.

Een verzoek om voor dit jaar de lokale belastingen helemaal kwijt te schelden, willigde de gemeente echter niet in. Dit had te maken met het zogenoemde 'gelijkheidsbeginsel'; hiermee zou onderscheid worden gemaakt in typen ondernemers, waardoor het voor gemeenten niet mogelijk zou zijn om de 'eigen' horecaondernemers te steunen.

Dit leidt tot onbegrip bij de Barneveldse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Per brief aan de Barneveldse politiek laat voorzitter Herman Blokland weten dankbaar te zijn voor de grotere terrasruimte en het vooruitschuiven van de lokale lasten zoals onroerendezaak-, reclame-, toeristen- en precariobelasting. Tegelijk roept hij op om die lasten alsnog kwijt te schelden. ,,De rekening volgt dus alsnog in het najaar", schrijft hij. ,,Na een periode van sluiting en een zomer waarin fors minder omzet gedraaid kon worden, zullen deze lokale lasten en geen buffers voor de winterperiode alsnog de nekslag worden voor vele goede horecaondernemers in uw gemeente. Mooie, gezonde bedrijven, voor corona, met veel medewerkers in de gemeente Barneveld."

Dat de horeca nu weer enkele weken open is, is volgens Blokland voor veel horecaondernemers lang niet genoeg om op langere termijn het hoofd boven water te houden. Aan het vooruitschuiven van die lasten tot het najaar hebben zij niets, zegt hij. ,,De 'anderhalvemeterregel' zorgt nog steeds voor verlies in de horecabranche", schrijft hij. ,,De landelijke steunpakketten zijn in veel gevallen slechts een doekje voor het bloeden en in veel gevallen spreken horecaondernemers al hun buffers aan of hebben zij extra leningen afgesloten. De steunpakketten zijn essentieel, maar niet voldoende voor de komende zware maanden."

Vorige week werd duidelijk dat het college wel 40.000 euro doneert aan vier dorpshuizen in de gemeente: De Belleman in Zwartebroek, De Essenburcht in Kootwijkerbroek, De Glindster in De Glind en De Hofstee in Stroe. Het feit dat de horeca geen financiële steun krijgen en de dorpshuizen wél, kan KHN Barneveld niet plaatsen. ,,Wij misgunnen de dorpshuizen niets", zegt Blokland hierover. ,,Zij hebben een maatschappelijke functie en werken met subsidies. Zij kunnen daardoor al voor lagere prijzen werken dan de reguliere horeca. Als het dan wat minder gaat, krijgen ze gelijk per locatie 10.000 euro. En als wij dan een verzoek om die belastingen kwijt te schelden, dan is er niets mogelijk. Wij vinden dat niet uit te leggen."

De gemeente Barneveld heeft nog niet kunnen reageren op de brief van KHN Barneveld.