Jannes Bijlsma

Daalmeijer is tevreden met de uitkomst van het gesprek van gisterochtend, dat hij had met een manager van het verpleeghuis. ,,Mijn verzoeken zijn ingewilligd en Norschoten gaat kijken of er bezoek kan worden geregeld buiten de instelling. Ze houden mij op de hoogte van hoe dat precies gaat gebeuren. Ik ga weer met kleine beetjes eten." De Voorthuizenaar ging in hongerstaking, omdat het verpleeghuis niet met hem in gesprek ging over de corona-maatregelen die door het kabinet waren afgekondigd. ,,Het was mij erom te doen dat er een gesprek op gang zou komen. Dat gebeurde eerder niet. Dus in dat opzicht is mijn doel bereikt."

[SCHRIJNEND] Karin Breuker, Raad van Bestuur van Norschoten, zegt dat het een 'heel goed gesprek' is geweest. ,,Meneer was heel blij dat hij de manager kon spreken. Hij voelde zich heel gehoord." De manager gaf tegenover Daalmeijer aan dat Norschoten eerst de persconferentie zou afwachten. Die vond gisteravond plaats. ,,Maar het leek er toen natuurlijk al sterk op dat de strenge maatregelen verlengd zouden worden. Dus we hebben aangegeven dat we in ons team gaan kijken wat er, binnen de richtlijnen van het kabinet, toch mogelijk is om bewoners toch met hun familie in contact te laten komen. Want voor alle bewoners is deze situatie inderdaad schrijnend."

[SCHERMEN] Een aantal verzorgingshuizen in Nederland heeft initiatieven gelanceerd om bewoners bijvoorbeeld in de tuin, met inachtneming van de veilige anderhalve meter afstand, met familie samen te brengen. ,,Het zou bijvoorbeeld kunnen met schermen ertussen, zoals je die nu ook in supermarkten ziet. We hebben nu besloten dat we gaan onderzoeken of andere vormen van ontmoeting buiten de instelling mogelijk zouden kunnen zijn. Sowieso heb je met verschillende ziektebeelden te maken, dus je kunt nooit een algemene oplossing voor iedereen bieden. Ondertussen blijven we de mensen helpen om contact te maken met hun familie middels beeldbellen."

Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Voor 15 euro lees je de komende 10 weken alles.