Het goede nieuws: in de aanloop naar de samenvoeging komt er een directe busverbinding tussen Barneveld en Scherpenzeel. Ik neem aan dat de gemeente Barneveld binnenkort bijspijkercursussen gaat organiseren voor de inwoners van de nieuwe (tiende) kern, zodat de inwoners van Scherpenzeel ook weten waar ze moeten zijn als ze in de toekomst hun paspoort moeten verlengen of een boek willen lenen. Reisleider wordt ongetwijfeld communicatie-expert Bertil Rebel, die wel eerder met dit bijltje heeft gehakt. Scherpenzelers krijgen een prachtige toer langs alle hoogtepunten van de negen andere kernen van de gemeente Barneveld en moeten daarna slagen voor hun inburgeringsexamen.

Ander opvallend nieuws: het plotselinge vertrek van Alfred Schreuder als trainer bij de Duitse voetbalclub Hoffenheim. Met nog vier wedstrijden voor de boeg werd de Barneveldse trainer (samen met zijn broer -assistent- Dick) ontslagen. Vreemd moment, aangezien Hoffenheim er goed voorstaat en nog kans maakt op Europees voetbal. Een verschil van inzicht over de toekomst van de club zou ten grondslag liggen aan het besluit om de gebroeders Schreuder de laan uit te sturen. Waarom nog niet even een paar weken gewacht? De bestuurders van de club hadden toch heel makkelijk het volgende kunnen zeggen. ,,Heren, jullie maken het seizoen nog even af en ondertussen gaan wij op zoek naar een trainer die wel onze toekomstvisie deelt.´´

Vermoeden: hier spelen andere zaken. De speculaties kwamen al gauw op gang, vooral ook omdat én de leiding van Hoffenheim én de gebroeders Schreuder in alle talen zwegen. Vervolgens werd FC Twente al snel genoemd als nieuwe werkgever. Dat gerucht won aan kracht toen de nieuwe (Duitse) trainer van laatstgenoemde club deze opeens volkomen onverwacht afhaakte. Andere bronnen wisten te melden dat bondscoach Ronald Koeman al in Barneveld was gesignaleerd om Schreuder te polsen als opvolger van (de vertrokken) assistent Kees van Wonderen. Dat zou wat zijn zeg! Barnevelder Schreuder samen met Voorthuizenaar Dwight Lodeweges in de staf van Oranje. Ik droom even verder, als u het niet erg vindt. Als dan Koeman volgend jaar naar Barcelona vertrekt, mag Schreuder het stokje overnemen als bondscoach en blijft Lodeweges assistent. Dat zou heel goed nieuws zijn. En dan hebben die Scherpenzelers tijdens hun rondrit door de gemeente Barneveld ook echt iets om naar uit te kijken: het huis van Alfred Schreuder, die als bondscoach alle partijen met elkaar verbindt.

[Erik Roest]