Inmiddels bekruipt me wel het gevoel dat we ons collectief een beetje gek laten maken door dat virus. In de supermarkt sloegen hamsteraars gisteren massaal hun slag. Binnenkort in de geschiedenisboeken: 1600: Slag bij Nieuwpoort. 2020: Slag bij Albert Heijn.

De wc-rollen waren zelfs volkomen uitverkocht. De wc-rollen ja. Serieus? Kan iemand mij dat uitleggen? Maar vooruit, als de nood in dat opzicht hoog blijft, kunnen wij als Barneveldse Krant wellicht ook een gepaste bijdrage leveren. Ik kan me zo voorstellen dat we de komende weken door het uitvallen van al die activiteiten en evenementen af en toe minder te melden hebben. Ik overweeg serieus om de directie te vragen om dan een paar keer week enkele witte pagina´s af te drukken, die u dan zou kunnen gebruiken om uw billen af te vegen. U merkt het al: ik ben aan het omdenken.

In dat kader heb ik er nog één: minder verkeer op de weg (door al die thuiswerkers) betekent minder stikstofuitstoot, waardoor de verlaging van de maximumsnelheid meteen tot eind maart kan worden uitgesteld.

Mijn teerbeminde neemt ondertussen geen enkel risico. Tot nader order mag ik op zolder slapen. En werken, want vanaf maandag geldt bij ook bij de Koninklijke BDU een dringend thuiswerkadvies. Dat zal me een saaie bende worden zeg. Niemand die nu nog opzichtig zijn wenkbrauwen fronst als ik weer een flauwe woordgrap maak.

Was er ook nog iets positiefs te melden deze week? Jawel. De Stichting NiVo was zo verstandig om de plannen voor een standbeeld voor de Franse koning Lodewijk Napoleon uit te stellen. Eerst moet er draagvlak worden gecreëerd. Ter bemoediging kreeg het bestuur een fles Franse wijn van de plaatselijke wijnwinkel ViNo. ,,We voelen ons verwant, want als je goed kijkt, dan lijken NiVo en ViNo op elkaar.´´

Mijn column van vorige week riep ondertussen vraagtekens op. Mijn bijdrage aan suggesties voor straten met namen van vrouwen werd door een oplettende lezer als zuur aangemerkt. Iedereen die deze rubriek wat vaker leest, weet dat ik buitengewoon vrouwvriendelijk ben. Mijn teerbeminde kan daar vanuit levenslange ervaring (we zijn binnenkort 30 jaar getrouwd) over meepraten. Maar als het gaat om vrouwenquota, in welke vorm dan ook, dan ben ik een hartstochtelijk tegenstander. Kwaliteiten moeten de doorslag geven, niet iemands geslacht.

Gelukkig kreeg ik opvallend veel steunbetuigingen, vooral van het mannelijke geslacht. Zo verscheen er op mijn mobiel een foto van een prachtig grasveld, met daaronder de tekst: groepsfoto van alle mannen die vrouwen begrijpen.

Het veld was leeg.

[Erik Roest]