Donderdag kregen we op de redactie bezoek van een trouwe lezer, die er een sport van heeft gemaakt om in de regio Barneveld blikjes, lege flesjes, fastfood-restanten en andere rommel op te ruimen. De foto´s spraken boekdelen. 'Ja, het afval is inderdaad afkomstig van scholieren', zei deze opruimheld, 'maar ook vrachtwagenchauffeurs en automobilisten maken zich schuldig aan deze vorm van milieu- en landschapsvervuiling', benadrukte de man, die overduidelijk gezegend bleek met een opgeruimd karakter.

Ik heb inmiddels schoon genoeg van deze lieden, die uit baldadigheid en/of onverschilligheid alle zooi zomaar van zich af gooien. Het wordt tijd voor een streng blik-op-stukbeleid. Iemand die betrapt wordt op het dumpen van zwerfafval, mag een jaar lang elke zaterdag komen opdraven om op nader te bepalen locaties rommel op te ruimen.

Het zou mooi zijn als we ook het afval zelf kunnen bewapenen. Het is niet nodig dat deze blikken kunnen doden, maar een springveer in zo'n blikje, waardoor het bij een wegwerpgebaar letterlijk terugspringt in het gezicht van de dader, zou wat mij betreft een heerlijke uitvinding zijn.

Ik moet dus meer om me heen kijken. Op de Burgemeester Kuntzelaan in Barneveld is dat zelfs van levensbelang. Het lukt de gemeente maar niet om een oplossing te bedenken die afdoende is, al leek dat in het begin nog een koud Kuntze. Inmiddels is er bij de oversteek bij de restaurants Het Schaap en De Hebberd een heg gerealiseerd, die passerende fietsers moet dwingen te zigzaggen alvorens ze het kruispunt kunnen oversteken. Het is symbolisch voor het zigzagbeleid van de gemeente. Op onze Facebookpagina werd de oplossing gepresenteerd: 'Geef de fietsers geen voorrang meer en/of zet er verkeerslichten neer'.

Ondertussen zijn er ook problemen op de rondweg bij Voorthuizen. In de meeste routeplanners is de Voortse Ring nog niet terug te vinden, waardoor veel doorgaand verkeer nog heerlijk door Voorthuizen rijdt in plaats van eromheen. Enkele kilometers verderop wacht een volgende uitdaging: de Harselaartunnel. Naar verluidt is de routeplanner van een zeker automerk zo ingesteld, dat je 'Keer om' krijgt te horen op het moment dat je de tunnel nadert. Ik heb het stevige vermoeden dat er op de ICT-afdeling van dit automerk een Voorthuizenaar werkt. Of een Barnevelder natuurlijk. Dat hangt uiteraard van je perspectief af. Met name voor Voorthuizenaren zou ik willen benadrukken dat de Harselaartunnel prachtige symboliek in zich draagt. ,,Eerst daal je als Voorthuizenaar in alle nederigheid af, om vervolgens het licht (lees: Barneveld) tegemoet te rijden.''

[Erik Roest]