Waarom moet dit villawijkje trouwens een eigen naam krijgen? Omdat de rijken die daar komen wonen niet geassocieerd willen worden met het plebs dat een eindje verderop in gewone rijtjeswoningen zijn leven slijt? Maar als Blankensgoed niet goed genoeg was, hadden ze het wijkje toch ook Blankensbeter kunnen noemen? Of desnoods Blankensbest? Nee hoor, het wordt Overbeek.

Vindt u het overdreven dat ik me hier op de laatste zaterdag van het jaar druk over maak? U zou wel eens gelijk kunnen hebben. Persoonlijk vond ik de gang van zaken rond het faillissement van Intertoys het absolute dieptepunt. Vlak voordat de vestigingen van het speelgoedconcern definitief de deuren zou sluiten, ontstond een volksoproer van mensen die nog net even hun cadeaubon van 5 of 10 euro wilden inruilen. Toen dat door een technische storing niet dreigde te lukken, werd het Intertoys-personeel beledigd, bedreigd en bespuugd. Met deze mentaliteit gaan we het de komende jaren nog moeilijk genoeg krijgen, omdat er naast de roep om meer (groei, reizen en materiële zaken) ook de roep om duurzaamheid steeds luider zal gaan klinken. Maak uw borst maar nat.

Mijn persoonlijke hoog- en laagtijdagen vielen samen in één en dezelfde week. Twee dagen na de onverwachte dood van mijn broer (op dinsdag 25 juni) werd ik beëdigd als trouwambtenaar. En weer een dag later kreeg mijn zoon te horen dat hij alsnog was geslaagd voor zijn vwo-examen.

De dood van mijn broer heeft de rest van het jaar gekleurd. Ik koester alle mooie herinneringen, maar ben ook verdrietig omdat er geen nieuwe herinneringen meer bij zullen komen. Ik vond het geweldig dat 'zijn' leerlingen (mijn broer was docent Nederlands) ons trakteerden op een indrukwekkend eerbetoon, maar het maakte ook pijnlijk duidelijk dat de missie van mijn broer als leerkracht nog lang niet voltooid was.

Twee dagen voor de dood van mijn broer vatte een predikant de zin van het bestaan als volgt samen: ,,Bloeien en laten bloeien.'' Zorg dat je je eigen gaven en talenten ontwikkelt en laat daar vervolgens ook anderen van mee profiteren. Ik wens u een bloeiend 2020 toe!

[Erik Roest]