Wat zou hij denken? ,,Ik heb wel vaker met dit bijltje gehakt.'' Of: ,,Ik weet wat voor vlees ik in de kuip heb.'' Waarschijnlijk dat laatste.

Wat bleek namelijk? Jan was helemaal geen ongewenste gast, verre van dat zelfs. Hij had ´gewoon´ een uitnodiging gekregen van de Stichting NiVo (Napoleon in Voorthuizen), die deze gelijknamige Franse koning wil eren met een standbeeld op het Bunckmanplein. Jan Joosten werd benaderd om lid te worden van het comité van aanbeveling. Een mooie handreiking van mijn Voorthuizense vrienden, die ook nog eens in dank werd aanvaard door de slager zonder zitvlees.

Joosten was overigens niet de enige Barnevelder in Voorthuizen. Ook Gerjan Crebolder waagde de reis naar de verkeerde kant van de tunnel. Voor een gemeente-archivaris een historische vergissing, zou je denken, maar niets was minder waar. Sterker nog, als beschermheer van de stichting NiVo stak Gerjan een gloedvol betoog af over de geweldige Franse koning Lodewijk Napoleon, die Voorthuizen aan het begin van de negentiende eeuw naar een hoger plan had getild door de Hoofdstraat te promoveren naar een echte straat met klinkers. Als taalpurist had ik natuurlijk gehoopt dat hij de straat ook had volgestopt met medeklinkers, maar je kunt nou eenmaal niet alles hebben.

Toen ik deze twee Barnevelders zo koen en fier zag opereren in Voorthuizen, maakte mijn hart een sprongetje van vreugde. Er is nog hoop voor onze beide dorpen.

Er is ook nog hoop voor de aula van de begraafplaats in Barneveld, werd deze week duidelijk. Na een waar media-offensief van Jur van Ginkel ('ik werd bedolven onder de reacties'), die ervoor pleitte om het ernstig gedateerde gebouw niet te renoveren, maar plaats te laten maken voor nieuwbouw, stuurde de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders terug naar de tekentafel. Nieuwbouw, zo liet wethouder André van de Burgwal woensdag meteen weten, gaat ongeveer 1,8 miljoen euro kosten. Een flinke som geld, inderdaad, maar in Garderen wordt voor ditzelfde bedrag een compleet dorpshuis uit de grond gestampt. Op zich heb ik daar geen moeite mee, maar op dit moment, terwijl er al volop wordt gebouwd, is nog niet duidelijk welke activiteiten en verenigingen een plekje moeten krijgen in het nieuwe dorpshuis.

Besteed je zo´n bedrag aan een nieuwe aula op de begraafplaats, dan is de bestemming tenminste op voorhand al glashelder.

[Erik Roest]