Uit alle suggesties zou zomaar een programma kunnen rollen, dat eind volgend jaar aan ieders verwachting voldoet. We beginnen in de weken voor oud en nieuw met een ongekend streng handhavingsbeleid, uitgevoerd door de politie, die daarbij ondersteund wordt door oplettende burgers en actieve WhatsAppgroepen. Vuurwerkafstekers krijgen een fikse boete en mogen zich tevens op oudjaarsdag om 10.00 uur melden op het politiebureau voor een celstraf van 24 uur. Met name het (stevige) knalwerk is een doorn in het oor voor talloze huisdierenbezitters, senioren en (ouders van) jonge kinderen. Genoeg redenen om hier vanuit de handhaving vol op in te zetten.

Op oudjaarsdag zelf mag er tussen 18.00 en 19.00 uur vuurwerk worden afgestoken door het jonge grut, dat de buurt verblijdt met kindvriendelijk spul, zoals sterretjes en siervuurwerk. Rond middernacht komt er een tweede afsteekuurtje voor de liefhebbers die zich graag even willen uitleven. Na één uur wordt er -daar waar mogelijk- streng gehandhaafd.

Verder komt er voor alle belangstellenden een grote vuurwerkshow op de Koewei, die om middernacht losbarst. Ben Bläss zorgt met een winterse versie van de Night Glow voor de gewenste ondersteuning.

Voordat het zover is, stonden we gisteren in restaurant Het Schaap stil bij een andere bijzondere gebeurtenis: het afscheid van Joop Brons, die bijna veertig jaar bij de Koninklijke BDU werkte. Best een bijzondere middag, aangezien Joop een turbulent jaar achter de rug heeft. Na een aantal angstige maanden, waarbij een tumor in de maag zijn leven bepaalde, is hij gezond verklaard en mag hij (weer) hopen op een lang en gelukkig leven met zijn geliefde, kinderen en kleinkinderen.

Hij verrijkte niet alleen het leven van zijn collega´s, maar ook de Nederlandse taal. Mannen die hij waardeert, noemt hij kereltjes. Hij prutst en friemelt graag, poekelt nog liever, noemt zijn buik een trommel en had ook allerlei bijnamen voor zijn collega´s. Ik werd altijd liefkozend Eertje genoemd, terwijl hij de dames van de receptie steevast aansprak als ´mijn duifjes´. Zijn vele taalvondsten probeerden we gisteren te vatten in een ouderwets ABC, waarbij de vele aspecten van Joops werk en leven een plek kregen. We sloten onze bijdrage af met een gezongen eerbetoon. We voorzagen de klassieker You´ll never walk alone met een persoonlijk tintje.

Walk on, Walk on

With Joop in your heart

And you never walk alone

You never walk alone

[Erik Roest]