Ruben (12): ,,Nog even en dan heb ik mooie, rechte tanden. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden.”
Ruben (12): ,,Nog even en dan heb ik mooie, rechte tanden. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden.” Pauw Media

‘Straks kan ik weer lolly’s en kauwgom eten’

8 april 2022 om 13:38 Zorg

BARNEVELD Bijna de helft van de jongeren krijgt tegenwoordig een beugel en ook steeds meer volwassenen investeren in een mooi gebit. Begrijpelijk, want rechte tanden zorgen voor een verzorgde uitstraling en zijn makkelijker schoon te houden. Met zijn 12 jaar is de Kootwijkerbroekse Ruben er mooi op tijd bij. ,,Ik ben lang niet de enige in de klas met een beugel.” 

Meestal vindt hij het niet zo erg om naar de orthodontist te gaan, vertelt Ruben, die in de eerste klas van het Barneveldse Lodenstein College zit. Zijn afspraken vallen vaak onder schooltijd. ,,Dan mag ik even weg uit de les”, glundert hij, zittend in de wachtkamer van Orthodontiepraktijk Binda in Barneveld. 

BUITENBEUGEL Dat hij een slotjesbeugel moet dragen in ruil voor een uurtje extra pauze elke zes weken, vindt de Kootwijkerbroeker geen probleem. 

,,Deze slotjesbeugel is veel fijner dan de buitenbeugel die ik hiervoor had”, legt hij uit. ,,Die moest ik ‘s nachts dragen om meer ruimte te krijgen in mijn bovenkaak, maar daardoor kon ik niet meer lekker op mijn zij slapen.” 

RECHTE TANDEN Inmiddels heeft Ruben meer ruimte in zijn bovenkaak en is zijn overbeet grotendeels verholpen. Zijn slotjesbeugel moet ervoor zorgen dat zijn tanden helemaal recht komen te staan. ,,Ik heb deze beugel nu een jaar en hoef ‘m nog maar een paar maanden te dragen. Ik kijk ernaar uit als ik straks weer lolly’s, drop en kauwgom kan eten, want dat blijft nu vaak plakken aan mijn beugel.” Maar Ruben weet waarvoor hij het doet: ,,Straks heb ik mooie, rechte tanden. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden.” 

LEEFTIJD Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NvvO) blijkt dat ongeveer 45 procent van de jongeren in Nederland een beugel krijgt. Volgens Rubens orthodontist Saskia Binda is het goed om in groep 8 door de orthodontist gescreend te worden. ,,Het beste moment om met een beugel te beginnen, is als je nog niet alle kiezen hebt gewisseld.”

Vaak moet de groei van de kaak ook worden bijgestuurd, vertelt ze. ,,Dat zijn meestal niet de leukste beugels en het is fijn om die op de basisschool reeds te hebben gedragen. Als het alleen om het rechtzetten van de tanden gaat, volstaat een slotjesbeugel.” De gemiddelde behandelduur is dan anderhalf jaar.

,,De gemiddelde duur van een complete orthodontistische behandeling hangt natuurlijk af van de ernst van de afwijking. Als de beugel eruit is, plaatsen we altijd spalkjes om te voorkomen dat de tanden gaan verschuiven. Ook een nachtbeugel hoort daarbij.”

GOED POETSEN En hoe zit het met het eten van kauwgom, lolly’s en dropjes? ,,Om te voorkomen dat je slotjes loskomen, moet je uitkijken met het eten van plakkerige dingen”, bevestigt Saskia. ,,Dingen als kauwgom of draadjesvlees gaan daarnaast makkelijk tussen je beugel zitten en krijg je er soms lastig uit.” 

Ook kun je limonade of frisdrank - met of zonder prik - het beste even laten staan. ,,Dat veroorzaakt tandplak, wat kan leiden tot verkleuring rondom de slotjes of zelfs gaatjes. Daarbij is het altijd belangrijk om je tanden goed te poetsen en is het aan te raden om driemaandelijks bij de preventieassistente of mondhygiënist van de tandarts een professionele gebitsreiniging te ondergaan. Goed om te weten: de jeugd krijgt dit vergoed van de verzekering.”

Aangeboden door Orthodontiepraktijk Binda

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie