Café en cafetaria Het Witte Paard op de hoek van de Lage Valkseweg en Edeseweg in Wekerom.
Café en cafetaria Het Witte Paard op de hoek van de Lage Valkseweg en Edeseweg in Wekerom. Eigen foto

Het Witte Paard in Wekerom begint met Barnevelder aan ‘nieuw leven’

15 mei 2023 om 15:11 Zakelijk

WEKEROM/BARNEVELD Op de plek van café en cafetaria Het Witte Paard in Wekerom is al een eeuw een uitspanning gevestigd. Het was ooit een restaurant en hotel, een geliefde locatie voor mensen die hun vakantie op de Veluwe doorbrachten. Bovendien honderd jaar lang een geliefd afstapmoment voor fietsers. In de Tweede Wereldoorlog bombardeerden de geallieerden deze plek, omdat zij meenden dat zich hier Duitsers schuilhielden.

Het Witte Paard werd na de oorlog in oude luister hersteld. De afgelopen 24 jaar hebben Carl en Lydia Achterberg er met plezier een cafetaria en café gerund. ,,Dat ze na zoveel jaren wilden stoppen, was al even bekend, maar een nieuwe eigenaar en uitbater was niet zo makkelijk te vinden. De meeste kandidaten voor overname wilden een compleet nieuw gebouw met appartementen aan de Edeseweg neerzetten”, zeggen eigenaren Johan van Veenschoten en Geurt Kampert. 

BARNEVELDER Deze Wekerommers zagen dat niet zitten. ,,Wij vonden het jammer als Het Witte Paard als dorpsgezicht zou verdwijnen. Het is toch voor Wekerom een karakteristieke plek.” Zij kwamen met het echtpaar Achterberg tot een koopovereenkomst en vonden Dirk Buijs uit Barneveld bereid er als uitbater aan de slag te gaan.

VERBOUWING Zo begint Het Witte Paard binnenkort aan een nieuw leven, met toch ook een vertrouwde aanblik. ,,Er komt een grote verbouwing binnen en een klein beetje buiten, maar het karakter van het pand zal hetzelfde blijven”, zegt Van Veenschoten. ,,Het is de bedoeling dat de cafetaria in zijn huidige vorm blijft bestaan en dat de kroeg wordt omgebouwd tot restaurant. Vanaf deze maand loopt Buijs al mee in de cafetaria om te zorgen dat de overname vlekkeloos verloopt en hij de wensen van de Wekerommers goed kent.”

NIEUWE NAAM De overdracht is maandag 10 juli, dan zal de cafetaria onder leiding van Buijs gaan draaien. De verbouwing van het restaurant vindt komende zomer plaats. Het Witte Paard krijgt ook een nieuwe naam, maar dat blijft nog even geheim. De eigenaren vinden het vooral belangrijk dat de uitspanning in de huidige vorm ook na één eeuw blijft voortbestaan ,,zonder dat het dorpsgezicht wordt aangetast”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie