Carola Docter, Johanna van Elst, Laura van Eckeveld en Bas van Leeuwen van EyeCare Kaasschieter.
Carola Docter, Johanna van Elst, Laura van Eckeveld en Bas van Leeuwen van EyeCare Kaasschieter. Pauw Media

‘Niet goed kunnen zien, kost heel veel energie’

23 november 2022 om 07:49 Zakelijk

BARNEVELD De techniek voor brillenglazen staat niet stil en verandert continu. Op het gebied van brillenglazen en lenzen is meer mogelijk dan je denkt. En voor wie dat kersje op de taart wil, net dat beetje extra, kan goed terecht bij EyeCare Kaasschieter. 

Vandaag de dag krijgen veel mensen te maken met zogenoemde oogstress. En dat wordt niet altijd opgemerkt. Bas van Leeuwen, opticien en manager bij EyeCare Kaasschieter met vestigingen in Barneveld, Lunteren, Kootwijkerbroek en Scherpenzeel legt dat uit: „Vermoeide ogen, hoofdpijn of een stijve nek; het kan allemaal komen door oogstress. We leven in een digitaal tijdperk waarin we veel achter een computer zitten. Eenmaal thuis gaat de tv aan of pakken we de telefoon erbij. Deze omschakelingen tussen het ver- en nabijzicht zijn belastend voor de ogen, waardoor je deze klachten en overbelasting kunt ervaren.” 

INNOVATIEF Maar er zijn verschillende toepassingen mogelijk met gezondheid bevorderende brillenglazen. „Niet goed zien of nét niet goed kunnen zien kost ongemerkt heel veel energie”, aldus de opticien. „In de optiek gingen we altijd uit van standaardwaarden. Zo is bijvoorbeeld de afstand tussen het oog en het brillenglas gemiddeld twaalf millimeter en heeft een bril een kanteling van zeven graden. Maar elk mens, elk hoofd en ook elk montuur is anders. En dit heeft invloed op de sterkte van de bril”, gaat Bas verder. „Met onze nieuwste meetapparatuur maken we niet alleen een foto van het oog, maar een driedimensionale foto van het hele hoofd. Hierdoor meten we nu op de tiende graad en op de tiende millimeter nauwkeurig en zien we hoe een bril op het hoofd staat. Brillenglazen met de ZEISS i.Scription-technologie zijn tot in het kleinste detail aangepast op uw ogen. Niets is meer standaard. Voorheen zeiden we dat er een oogsterkte van bijvoorbeeld min 1,75 is gemeten, waarna er een bril werd voorgeschreven. Maar met de I.Scription-technologie meten we zo nauwkeurig als een vingerafdruk en kan een brilsterkte ook min 1,77 zijn.” 

CHAUFFEUR OF ICT’ER Ieder mens is anders en het maakt uit wat voor een beroep iemand uitoefent. „Een schoenmaat kan 42 zijn, maar een hardloopschoen is totaal wat anders dan een nette herenschoen. Datzelfde geldt ook voor brillenglazen. Een vrachtwagenchauffeur heeft behoefte aan een brillenglas dat zorgt voor minder schittering op de weg en beter zicht bij weinig licht. Maar een ICT’er heeft meer baat bij een brillenglas dat het hoofd en nek in een natuurlijke positie houdt en een speciaal ontwikkelde coating welke het oog beschermt tegen het blauwe licht van een beeldscherm”, legt de opticien uit. „Een klant ziet met een persoonlijke, op maat gemaakte bril het beeld strakker.” 

MEER BEHOEFTE AAN COMFORT Bas merkt dat er meer behoefte is aan comfort, aan dat puntje op de i: „Een bril met precies de goede waardes kan ook veel klachten voorkomen in deze tijden van toenemende oogstress. Een klant vertelde: ‘Het lijkt wel alsof ik niks voor mijn ogen heb. Het glas is zó scherp, er zit niks tussen. Je kijkt niet meer door een ruit, omdat het zo helder en comfortabel is.’” 

INDIVIDUEEL AANGEMETEN Er is veel mogelijk en elk montuur en brillenglas kan individueel aangemeten worden, zoals bijvoorbeeld een ‘Officelens’, ‘DriveSafe’ brillenglazen of een multifocale bril. De medewerkers van EyeCare Kaasschieter leggen er graag alles over uit en kunnen met behulp van de nieuwste ZEISS-technologieën exact bepalen welk brillenglas je nodig hebt.

Aangeboden door EyeCare Kaasschieter

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie