Van links naar rechts: Bert van der Veen, René van der Boon en Dick Brunekreeft.
Van links naar rechts: Bert van der Veen, René van der Boon en Dick Brunekreeft. Freek Wolff

'We werken met respect voor elkaar'

4 april 2019 om 10:15 Nieuws

BARNEVELD 'Energie door techniek' is de slogan van het veelzijdige bedrijf Leertouwer. De technische dienstverlener in elektrotechniek, klimaat en ICT viert deze week het negentigjarig jubileum uitbundig.

Freek Wolff

De feestweek wordt bewust gehouden aan de Albert Plesmanstraat 38, vertelt directeur René van der Boon (49). Pal voor het pand is een tent geplaatst voor festiviteiten. Hier werd maandag een ontbijt gehouden met personeel, waar met een modeshow de nieuwe bedrijfskleding werd gepresenteerd. Dinsdag komen er historische artikelen op tafel en woensdag is er een Kids Tech Festival. Donderdag is dag voor de relaties en vrijdag is het jubileumfeest met medewerkers.

Hendrik Gijsbert (Hennie) Leertouwer richtte het bedrijf in 1929 op. Er is nog een kopie van de allereerste advertentie: 'Ik bied me beleefd aan als elektricien'. De oprichter begon vanuit het ouderlijk huis. Hij deed vanaf 1944 zaken vanuit een pand aan de Jan van Schaffelaarstraat. Hier werkte hij tot 1965 met zijn witgoedwinkel en installatiebedrijf. ,,Later verkocht Leertouwer de winkel en verhuisde hij zijn bedrijf naar de nieuwbouw op de Kapteijnstraat, waar zijn zoon Jan hem ging helpen. Helaas kreeg Jan in 1984 een hersenbloeding en werd zijn vrouw ook ernstig ziek. Beiden zijn in hetzelfde jaar overleden", verklaart René.

INTENSIEVER WERK Leertouwer kreeg op 75-jarige leeftijd door deze tragische verliezen zelf weer de verantwoording voor het bedrijf. ,,Hij maakte zich ernstig zorgen, want hij was erg betrokken bij de medewerkers, toen al zo'n 35 man." Maarten van der Boon (vader van René) uit Katwijk had in die tijd contact met Leertouwer, vanuit de projectontwikkeling. ,,Ze hadden altijd al een klik. Na een overlegweekend is het bedrijf de dag erna overgenomen. Dat ging heel snel."

Het bedrijf verhuisde in 1999 naar de huidige locatie. Maarten van der Boon stond tot 2002 aan het roer, waarna René in zijn voetsporen de leiding overnam. Intussen was de onderneming gegroeid naar ruim honderd personeelsleden. ,,De basis was altijd de elektrotechniek, maar er is veel verbreding gekomen, zoals de wereld van de (inbraak)beveiliging, camerasystemen, toegangscontrole, brandmeldingen, telecommarkt en industrie. Personeel moet dus up-to-date blijven en blijven leren."

Intussen werken er bij Leertouwer vandaag de dag bijna 170 mensen. Dick Brunekreeft (58) werkt er al veertig jaar. Hij is verantwoordelijk voor logistiek en inkoop. Hij herinnert zich de ontwikkelingen van pen en papier, floppy disks, faxen en nu het internet. De toegenomen hoeveelheid leveranciers maakt het werk intensiever. ,,Je groeit erin mee, maar de menselijke kant wordt weleens iets lastiger."

MENSENMENSEN Het bijzondere vindt Brunekreeft dat er in het bedrijf een familiaire cultuur heerst. ,,Veel mensen zeggen dat ze het een 'warm bad' vinden. Je ziet dat mensen hier lang blijven of weer bij ons terugkomen", voegt Van der Boon toe. Het heeft volgens hem te maken met zijn directeur-voorgangers, die 'mensenmensen' waren. ,,Leertouwer kon slecht tegen onrecht en ruzie. Hij hield van harmonie. Bovendien werden Leertouwer en mijn vader geïnspireerd door een christelijke levensovertuiging. Henk Leertouwer (een zoon) liet me dat onlangs nog nadrukkelijk weten. Zelf heb ik die identiteit ook. We zingen hier niet de hele dag psalmen, want er moet geld verdiend worden. Maar het gaat wel om respect voor elkaar met normen en waarden vanuit Bijbels perspectief. Dat draag ik uit in de organisatie."

Brunekreeft herkent dat. ,,In een familiebedrijf als de onze mag je zakelijk en duidelijk zijn, en dat is intern weleens lastig. Maar ondanks dat je elkaar heel goed kent moet je elkaar ook gewoon de waarheid kunnen vertellen."

Leer doet al vanaf 1929 zaken met Technische Unie (destijds de voorloper daarvan). Die duurzame relatie zorgde er voor dat ook in moeilijke tijden, in de jaren tachtig, de Technische Unie het bedrijf bleef steunen. Er speelden in 2002 discussies over bouwfraude, wat René van der Boon voor zijn kiezen kreeg, gevolgd door de financiële crisis in 2008. ,,Toen in dat jaar de bekende bank Lehman Brothers omviel, voelde ik dat dit effect zou krijgen. Daarom heb ik pas op de plaats gemaakt met het bedrijf en konden we redelijk stabiel door de volgende jaren heen komen."

ROBOTISERING Bert van Veen (45) is aanstaande vrijdag 25 jaar in dienst bij Leertouwer, nu als hardware engineer op de afdeling industrie. ,,Ik kwam als stagiair binnen bij manager Jan Hazeleger, iemand die jaren een steunpilaar is geweest van het bedrijf. Daarna kon ik blijven. Intussen is het bedrijf gegroeid en is het moeilijker om iedereen te kennen, dat is onvermijdelijk. Ik heb een agrarische achtergrond en leerde altijd om met mijn handen te werken. Elektrotechniek is een mooi vak en de automatisering gaat door." Bert deed met het team van Leertouwer mee aan de sportactiviteiten bij 'De haan van Barneveld'. ,,Dat bevordert de teamspirit."

De invloed van IT is groot op alles wat Leertouwer maakt. ,,Vroeger had je een schakelaar, een draad en een lamp. De commando's worden tegenwoordig bepaald door programmering met computers. Dat is een grote verandering die steeds verder toeneemt. Zo kun je steeds meer doen op het terrein van beheer. Op afstand krijgen wij al meldingen dat iets bij een klant niet naar behoren functioneert. Daar kun je dan op anticiperen. Het 'Internet of things', waar alles met elkaar verbonden wordt, is natuurlijk wel kwetsbaar. Je moet ervoor zorgen dat dit veilig werkt. Maar we kunnen niet om de ontwikkeling van robotisering en kunstmatige intelligentie heen. Net als de aspecten van duurzaamheid, energie en milieu natuurlijk."

Op naar de honderd, iets waar de heren graag mee instemmen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie