Barneveldse musea willen groeien in 2014

3 januari 2014 om 00:00 Voorpagina

TERSCHUUR/BARNEVELD - Met de wegens succes verlengde tentoonstelling over Bassie en Adriaan beleefde het Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum in Terschuur naar eigen zeggen een topjaar. ,,En nieuwe plannen staan al op stapel." Ook andere musea in de gemeente Barneveld zijn 'volop in beweging.'29

Door Wouter van Dijk

,,Met bijna 40.000 bezoekers zijn we dik tevreden over het afgelopen jaar", zegt Ronald Bakker van het Ambachtenmuseum aan de Rijksweg. ,,De expositie over Bassie en Adriaan, die in februari door het bekende duo werd geopend, is echt een hit gebleken. Leuke bijkomstigheid was dat we daarmee een nieuwe doelgroep hebben aangeboord. Er kwamen veel jongeren over de vloer, die ook enthousiast waren over onze vaste collectie." Ook voor dit jaar zijn de verwachtingen hoog volgens Bakker. ,,Want we starten in februari met de expositie '150 jaar historie Heineken'. Het wereldbekende biermerk bestaat dit jaar 150 jaar. Via diverse privé-verzamelaars hebben we een mooie collectie van attributen en materialen bij elkaar weten te brengen die de historie goed in beeld brengt." Ook de Heinekenontvoering in 1983 wordt belicht. ,,Zo hebben we in de collectie de originele Mercedes waarin Freddy Heineken destijds werd ontvoerd."

In juni volgt daarna volgens Bakker een nieuwe expositie, gericht op kinderen. ,,Wat dat precies gaat worden is nu nog niet helemaal duidelijk."

Ook het Pluimveemuseum aan de Hessenweg maakt zich op voor een nieuw jaar. De afgelopen twee maanden is hard gewerkt aan een volledig nieuwe inrichting, waarbij de bezoeker een tijdreis maakt door de geschiedenis van de pluimvee. ,,We zijn nog druk bezig met de inrichting, maar krijgen nu van vrijwilligers die het gezien hebben al hele positieve reacties", zegt Cees Floorijp, voorzitter van Stichting Nederlands Pluimveemuseum. Het vernieuwde museum opent 17 februari de deuren. ,,Vanaf die datum starten we ook met een nieuwe expositie 'kip van toen en nu op canvas', grote kleurrijke doeken met foto's."

Wat betreft bezoekersaantallen was 2013 voor het Pluimveemuseum een minder goed jaar. Terwijl het streven van het museum is om minimaal 25.000 bezoekers te verwelkomen, bleef het aantal steken op ruim 23.500. In 2012 telde het museum nog ruim 25.000 bezoekers, het jaar dáárvoor kwamen er ruim 27.000 belangstellenden. ,,Het is voor ons een duidelijk signaal dat je als museum in beweging moet blijven. Voor dit jaar verwachten we veel belangstelling met de nieuwe inrichting." Op de langere termijn wil het museum, zoals deze krant in november al meldde, uitbreiden met twee nieuwe hallen, met name voor kunstcollecties en voor binnenrennen met kippen.

Voor museum Nairac was 2013 een bijzonder jaar, nadat het museum aan de Brouwerstraat na een grootscheepse verbouwing en uitbreiding in mei de deuren opende met een expositie van schilder Martin Monnickendam en in het najaar als zelfstandig museum officieel opende, met de expositie 'Dier in het Vizier'. Het aantal bezoekers afgelopen jaar was vanmorgen niet te achterhalen. Voor de komende tijd staat een expositie over de Tweede Wereldoorlog op het programma. ,,Waarbij we delen van historische foto's verwerken in nieuwe foto's", zegt Gerjan Crebolder, die zich met deze tentoonstelling bezighoudt. ,,Op die manier willen we via de confrontatie de oorlog vooral voor jongeren dichterbij laten komen." Naast de foto's toont het museum ook diverse attributen uit de oorlogsperiode. Daarnaast kent het museum, dat sinds de uitbreiding vier keer zo groot is geworden, de vaste erfgoedcollectie met verschillende themakamers, een uitgebreide afdeling archeologie en een museumwinkel. In de themakamers wordt onder meer de geschiedenis van Jan van Schaffelaar, de tabakscultuur en de Molukkers in Barneveld belicht.

Voor het kleinere Borduurmuseum Barneveld aan de Espeterweg wordt 2014 een spannend jaar, zegt Rien van den Brand. ,,In de 3,5 jaar dat we bestaan zijn we voorzichtig in bezoekersaantallen gegroeid, tot 2300 afgelopen jaar. We wilden eerst een beetje 'proeven' hoe het zou lopen, nu zijn we klaar voor verdere groei." het museum is één dag in de week open, maar Van den Brand verwacht daarnaast op andere dagen via busmaatschappijen groepen bezoekers te ontvangen. ,,We hopen dit jaar op 5.000 bezoekers." Naast diverse borduurwerken toont het museum ,,voor de mannen" sinds enige tijd ook houtsnijwerk.

advertentie
advertentie