Rozelaar schuift met dagbesteding

23 december 2013 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - De Barneveldse stichting De Rozelaar sluit per 1 januari de dagbestedingslocatie De Rozenhoeve aan de Lange Zuiderweg in Voorthuizen en opent nieuwe locaties in Barneveld en Putten.

Door Hans-Lukas Zuurman

De protestants-christelijke stichting ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking in Putten, Nijkerk en de regio Barneveld. Via de stichting kunnen zo'n 160 mensen aan de slag. Reden voor het sluiten van de locatie in het buitengebied van Voorthuizen is volgens woordvoerder Erwin Veldhuizen de vervoerskosten van cliënten. ,,De overheid gaat op de vervoersvergoeding bezuinigen en dat betekent een korting van zestig procent.'' De stichting wil cliënten daarom zo dicht mogelijk bij hun woonplaats dagbesteding aanbieden en lokaal samenwerken met de omgeving.

De cliënten in Voorthuizen kwamen grotendeels al uit Barneveld en worden nu tijdelijk ondergebracht in één van de gebouwen van het Groenhorst College aan de Wesselseweg, vertelt Veldhuizen. ,,Daar wordt, samen met leerlingen van het Groenhorst, gewerkt aan het onderhoud van terreinen.'' De cliënten verblijven er tot het project Het Geldersch Erf bij kasteel De Schaffelaar gereed is om vervolgens daarin onderdak te krijgen en ter plaatse werkzaamheden te gaan verrichten. In dit project, waarin de boerderij, het Koetshuis en twee nabijgelegen schuren zijn betrokken, staat realisatie een zogeheten Duurzaamheidscentrum (opvolger van het biologisch centrum) gepland. Ook komt er een kinderboerderij, bed and breakfast en natuurspeelplaats. Het bestemmingsplan moet nog gewijzigd worden. De gemeente Barneveld is 'in beginsel' bereid eraan mee te werken, zo bleek al eerder in deze krant.

Van de cliëntengroep van De Rozelaar wonen er tien in Putten. Dat bracht De Rozelaar op het idee om in hun woonplaats dagbesteding te bieden. Via verpleeghuis Norschoten in Barneveld werden contacten aangeknoopt over het nieuwe woonzorgcentrum De Samaritaan aan de Jan Nijenhuisstraat in Putten.

,,Vanaf januari bemannen de tien cliënten de winkel, bedienen ze in de loungehoek en onderhouden ze de tuin. Er is ook een eigen groepsruimte voor deelnemers die behoefte hebben aan meer rust en veiligheid. Daar wordt licht arbeidsmatig werk verricht en digitaliseren deelnemers oude dia's en videobanden.'' Er is ruimte voor 18 mensen per dag. ,,We kunnen dus nog groeien'', aldus Veldhuizen. Datzelfde geldt ook voor de locatie in het Groenhorst College dat nu zestien cliënten telt, maar er dagelijks 26 kan hebben.

De Rozelaar biedt in Barneveld al dagbesteding aan in De Rozenstraat, via lunchroom De Rozerie in het centrum en in Nijkerk. Dit blijft ongewijzigd. Naast dagbesteding, biedt de stichting ook jobcoaching, thuisbegeleiding en woonbegeleiding.

advertentie
advertentie
advertentie