Bouw dependance Norschoten in Kootwijkerbroek gaat van start

10 oktober 2013 om 00:00 Voorpagina

KOOTWIJKERBROEK - Woningstichting Barneveld start in januari met de bouw van de nieuwe verpleegafdeling van verpleeghuis Norschoten in Kootwijkerbroek. De bouw moet een halfjaar in beslag nemen. In het pand is ruimte voor 32 ouderen met een zware zorgindicatie.

Dat melden Norschoten en woningstichting Barneveld. ,,Omdat het een soort prefab-gebouw is, kan de realisatie snel gaan en is het gebouw rond de zomer al gereed", zegt Marinus van der Weele, manager bedrijfsbureau bij Norschoten. ,,De woningstichting is verantwoordelijk voor de bouw, wij daarna voor de inrichting, het gebouw wordt 'cascoplus' aan ons opgeleverd.'' Norschoten heeft daarna nog twee maanden nodig, zodat de afdeling waarschijnlijk in oktober volgend jaar bewoond kan worden. Vanmorgen ondertekenden beide partijen de realisatieovereenkomst. Het pand wordt gebouwd door bouwbedrijf Plegt-Vos uit Oldenzaal. Er worden kant- en klare 'legostenen' van vijf bij tien meter gebruikt, het zogeheten 'think building concept'.

Het nieuwe gebouw komt te staan aan de Schoonbeekhof, naast kulturhus De Essenburcht. Deze ligging moet de uitwisseling van zorg en activiteiten voor toekomstige bewoners aantrekkelijk maken, zo is de achterliggende gedachte. Er komen in het pand twee tweekamerappartementen en zes eenkamerappartementen voor cliënten met een lichamelijke aandoening en 24 eenkamerappartementen voor cliënten met geheugenproblematiek. Het gebouw kent twee woonlagen met op elke woonlaag twee groepen van acht kamers. Iedere groep beschikt over een huiskamer en per verdieping komen enkele gemeenschappelijke voorzieningen.

Woningstichting Barneveld verhuurt het gebouw aan Norschoten voor een periode van dertig jaar. De corporatie is ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Er komen zonnepanelen op het dak en in de appartementen is aandacht voor energiebesparing, meldt de woningstichting.

Directeur Bram Roggeveen is tevreden met de ontwikkeling. Norschoten werkt al sinds 2008 aan het plan voor een dependance in Kootwijkerbroek. Aanvankelijk was dit gebouw gepland op de plek van fietscrossvereniging Flying Bikes, in 2010 werd een nieuwe locatie aan de andere kant van het kulturhus gevonden. ,,We zijn blij dat de bouw nu snel van start gaat, want het plan staat in direct contact met plannen in Barneveld", zegt Roggeveen. Als 'Kootwijkerbroek' af is, verhuizen in eerste instantie bewoners van een afdeling aan de Klaverweide in Barneveld ernaartoe. ,,Deze afdeling, genaamd Esveld, wordt in november gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.."

Van der Weele: ,,Uiteraard zullen we goed kijken naar huidige cliënten van Norschoten die oorspronkelijk uit Kootwijkerbroek komen en daar weer graag willen wonen."

Het is de eerste verpleeghuisvoorziening in Kootwijkerbroek. Zorg dichtbij is naar eigen zeggen een wens en speerpunt van Norschoten. Zo zijn er al plekken in Garderen, Scherpenzeel en De Valk. Roggeveen: ,,Met 'Kootwijkerbroek' zijn we achteraf gezien net op tijd begonnen, want nu worden dit soort initiatieven lastiger gefinancierd door de verzekeraars, die tegenwoordig juist liever concentreren. Kootwijkerbroek heeft geluk gehad."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie