SDVB viert de promotie naar de hoofdklasse 1-0 winst op sv Nootdorp.
SDVB viert de promotie naar de hoofdklasse 1-0 winst op sv Nootdorp. Melvin Taribuka

SDV Barneveld is niet te stoppen en nu hoofdklasser

25 juni 2022 om 18:13 Voetbal Tips van de redactie

BARNEVELD SDV Barneveld speelt volgend jaar in de Hoofdklasse. Op het veld van Achilles Veen (Noord-Brabant) werd SV Nootdorp zaterdagmiddag met 1-0 verslagen. De eindstand was halverwege al bereikt, Zakaria el Byar benutte een door de bezoekers uit Nootdorp fel bestreden strafschop

Eip Janssen

Met nog een minuut of acht te gaan in de eerste helft wees de goed leidende scheidsrechter John Kraak gedecideerd naar de stip. Ricardo Mengerink bediende op maat Roy Bronkhorst, die tussen een aantal Nootdorpse verdedigers zijn weg vond naar doelman De Leeuw. In het 1-tegen-1-duel leek de doelman de bal te stoppen. Maar Bronkhorst was onderweg zwaar gehinderd en een strafschop volgde. ,,Ik kon het goed zien. In mijn ogen een honderd procent strafschop, omdat Roy onderweg werd aangetikt en licht vastgehouden”, wist Rob van Eem zeker. Ondanks het feit dat eerst de protesten moesten worden afgewimpeld, bleef de Barneveldse schutter koelbloedig en liet de doelman kansloos: 1-0.

De Barnevelders, ondersteund door honderden fans, die onder meer met vijf supportersbussen naar Brabant waren afgereisd, werden uitgebreid gefêteerd. De scheidsrechter was hiervan minder gediend en liet omroepen dat weer het veld betreden gevolgen voor de wedstrijd kon hebben. ,,Ik ben er een groot aantal weken tussenuit geweest. Sinds mijn rentree is er niet meer verloren. Of dat toeval is? Nee, dit is vanmiddag een echte teamprestatie”, lacht de naar Valleivogels vertrekkende Van Eem.

Wanneer het laatste fluitsignaal klinkt en het veld binnen enkele seconden in een blauwe zee van supporters verandert, heeft Rob van Eem eventjes nodig om terug op aarde te komen. Hij heeft zijn ploeg SDV Barneveld net met 1-0 zien winnen van SV Nootdorp in de nacompetitiefinale. Medespelers doen een poging hem te betrekken in de feestvreugde, maar de intense vreugde wint het op dat moment even van de zin in doldwaze taferelen.

,,Natuurlijk geniet ik hier met volle teugen van. Zo afscheid nemen van een mooie club. Hoe mooier wil je het hebben. Ik heb al eerder aangegeven dat ik twee mooie seizoenen heb gehad bij SDVB. Het eerste seizoen duurde door de coronaperikelen wat kort. Maar dit seizoen werd via de nacompetitie met twee bijzonder spannende wedstrijden verlengd. Ik wil bij Valleivogels proberen met mijn broers te gaan spelen. Dat is tot nu toe nog nooit gebeurd”, vult de 26-jarige speler aan.

SPANNING VERGOEDT VEEL De wedstrijd tegen Nootdorp is meer spannend dan goed. ,,Ik denk dat dit soort wedstrijden zich nooit kenmerken door goed voetbal. De neutrale toeschouwer zal misschien teleurgesteld naar huis gaan. Maar de SDVB supporter koestert alleen de zege. Wat wij onszelf mogen verwijten? Niet zoveel. Misschien is het enige dat wij het niet eerder afmaken. Er kwam zoveel ruimte achter de verdediging van Nootdorp te liggen. Bij rust hadden we eigenlijk al met 3-1 voor moeten staan”, genoot ook oud-DTS Ede speler Edwin Aben.

De linkervleugelverdediger speelde goed en schakelde de voorwaartsen van Nootdorp, zonder pardon uit. ,,Ik kijk met tevredenheid terug. Ik denk dat je gelijk hebt als vastgesteld wordt dat SDVB een echt team was vanmiddag. Deze selectie heeft er alles aangedaan dit succes te bereiken. Of ik heb getwijfeld dit seizoen. Nee, niet echt. Misschien even na de zeperd tegen SVI (0-6. Red.). Die dreun kwam wel even binnen. Toch pakken we de derde periode. En dat zijn meestal de ploegen die in de nacompetitie ook het beste scoren. Die goede flow neem je mee in het toetje nacompetitie. De kers op de taart is nu het hoofdklasserschap. Ik denk dat SDVB daarin zeker mee kan gaan draaien”, meent Edenaar Aben.

Het verloop van het duel laat zich in een notendop karakteriseren als voetbal gerangschikt onder de noemer hots-knots voetbal’’. SDVB probeerde zeker in de eerste helft nog wel verzorgd voetbal te spelen. Nootdorp koos als snel voor de lange bal en oogde defensief niet zeker. ,,Al binnen een minuut kregen we een goede kans. Ricardo (Mengerink, red.) schoot net voorlangs. Dat had zomaar de 1-0 kunnen zijn”, analyseerde Van Eem en Aben. SDVB kreeg via Zakaria el Biyar en in blessuretijd eerste helft via weer Mengerink dotten van kansen. Daar stond slechts een mogelijkheid van Nootdorper Joey van Maanen tegenover.

RUST BEWAREN ,,In de tweede helft wisten we dat Nootdorp zou komen. Dan moet je zorgen dat je de storm overleeft. Dat lukte goed. Onze doelman Ruben van de Streek was in het strafschopgebied een heerser”, keek Edwin Aben terug. Nootdorp kreeg via Pim Hulst een mogelijkheid om op 1-1 te komen. Van de Streek zag via een woud van benen de bal naast gaan. Uit de corner wist SDVB te counteren en had Robbert Knul een vrije doortocht op de 2-0. De twijfel sloeg toe en de kans was verkeken.

,,Daarna een mooie combinatie tussen Rico Kuijt en Biyar die ook een doelpunt had kunnen opleveren. Maar wat zeuren we. SDVB heeft gewonnen. Ik ben op de fiets naar Barneveld gekomen. De terugweg naar Scherpenzeel zal wat langer duren dan normaal. Ik vrees dat het een lange derde helft wordt”, meent Rob van Eem. ,,SDVB bleef de beste kansen houden. De kopbal van Rick van Walsem op de lat was pech”, vervolgde Edwin Aben.

Scheidsrechter Kraak legde de wedstrijd daarna bijna twintig minuten stil. SDVB-supporters bekogelden een Nootdorp speler bij een ingooi met bier. Hij dreigde bij een nieuw incident definitief te staken. De SDVB-supporters gedroegen zich daarna tot het einde van de wedstrijd voorbeeldig. Na het laatste fluitsignaal braken er vechtpartijen uit.

,,Dat is vervelend. Het onderbrak de wedstrijd. Het geeft die gasten gelegenheid zich te heroriënteren. Onze trainer (Bart Schreuder, red.) bleef echt heel erg rustig. Laat je niet gek maken gaf hij ons mee. Ik denk dat we dat ook niet hebben gedaan. Natuurlijk ben je bang dat in de slotfase nog een bal verkeerd valt. Maar ik heb nooit getwijfeld aan de goede afloop”, besluit Edwin Aben tevreden.

Het slotwoord is voor de vertrekker bij SDVB. Deze ploeg gaat volgend jaar in de hoofdklasse, dan bekend als vierde divisie bestormen. Zij kunnen nog zoveel bereiken. Met de groep die we nu hebben, gaat het ook in de hoofdklasse goed komen. Ik zal ze blijven volgen”, besluit Rob van Eem. Het flesje bier is leeg. Hij gaat alsnog deelnemen aan het feestgedruis. De winst en bij behorende promotie is ingedaald.