Judith van den Wildenberg, Harry Klein Obbink en Shane Lasscher van Burger Initiatief.
Judith van den Wildenberg, Harry Klein Obbink en Shane Lasscher van Burger Initiatief. Burger Initiatief

BI: ‘Regio Foodvalley is echt niet stoffig’

28 februari 2022 om 08:10 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

BARNEVELD Constructief en op een respectvolle manier politiek bedrijven. Daar staan Burger Initiatief (BI) en lijsttrekker Judith van den Wildenberg ronduit voor. Los van de verkiezingen, heeft ze in de raadszaal een afkeer van partijpolitieke profilering. ,,In de raad zit je tenslotte namens iedereen. Wij zijn positief als het kan, kritisch als het moet.

Het viel duidelijk op, onlangs in een analyse in deze krant over het stemgedrag van de Barneveldse raadsfracties gedurende de afgelopen vier jaar: als oppositiepartij stemde BI opvallend vaak met de coalitiepartijen mee. Dat heeft geen specifieke reden, aldus Van den Wildenberg. ,,Het is niet per definitie verkeerd wat de coalitiepartijen voorstellen. Het is een wat ouderwets idee dat een oppositiepartij ‘tegen’ is. Wij zijn voor samenwerking, nodig om zaken voor elkaar te krijgen. En ja, soms stemmen wij tegen. Ik herinner mij een gevoelig bestemmingsplan in Kootwijk. Iedereen was er voor, wij niet. De Raad van State gaf ons later wel mooi gelijk.”

Het stemgedrag roept wel de vraag op wat BI toevoegt aan het politieke landschap in Barneveld. De lijsttrekker begrijpt die vraag. ,,Wij zijn er voor de puntjes op de i en kunnen met creativiteit echt het verschil maken. Ik denk aan het Pastoriebos-plan in Voorthuizen. Daar leken veel mensen tegen te zijn. Zij riepen om het hardst: de monumentale elementen in de omgeving moeten beschermd worden. Daarop dienden wij een motie in, die juist die bescherming goed regelde. Een ander voorbeeld: toen tijdens een raadsvergadering niemand wist hoe de BIK over de railterminal dacht, belden wij in de schorsing met voorzitter Gijs Eikelenboom, zodat we het antwoord meteen konden meedelen. Wij willen met feiten aan de slag, niet met vooronderstellingen. Wij zijn bovendien echt voor de verbinding, altijd met de oplossing voor ogen.”

KINDERBURGEMEESTER Inhoudelijk focust de partij zich voornamelijk op de toekomst, vertelt Van den Wildenberg. ,,Wij staan voor positiviteit en een blik op morgen. Veel van de politieke vraagstukken zullen namelijk een enorm effect hebben op de mensen die nu jong zijn. Duurzaamheid bijvoorbeeld gaat echt over de toekomst; we mogen de wereld nu niet verpesten. Dat moet de hele politiek goed beseffen.” Eén van de partijspeerpunten is daarom het aanstellen van een kinderburgemeester, om zo kinderen meer bij de politiek te betrekken. ,,Het is een eerste stap om ideeën en wensen van kinderen op te halen en te realiseren”, zegt Van den Wildenberg. ,,Er komt ongelooflijk veel op ons af. Denk aan woningbouw, de landbouw, nog veel meer. Kinderen hebben vaak een duidelijke mening en heel goede ideeën over van alles. Daarom die kinderburgemeester, om oog te hebben voor hun toekomst.” 

Kinderen en volwassenen moeten goed en gezond eten. BI wil dat de gemeente het maken van goede keuzes op dit vlak stimuleert, door middel van het aanstellen van een coördinerend ambtenaar. Die kan dan aan de slag met plannen voor de aanleg van parken met eetbaar groen, ruimte voor (gemeenschappelijke) moestuinen, een winkel in het dorp voor voedsel dat rechtstreeks van de boer komt en kantines en horeca met gezond en duurzaam voedsel op de menukaart. ,,We moeten aanhaken bij een programma van de Regiodeal Foodvalley, waarbij het gezonder eten wordt gestimuleerd. Ik hoorde niet lang geleden een cardioloog van het ziekenhuis Gelderse Vallei spreken. Die is hard bezig om zijn eigen specialisme, dotteren, overbodig te maken door gezond eten te prediken. Heel inspirerend.” 

BRUISENDER SAMENLEVING Van den Wildenberg kan gepassioneerd praten over de Regio Foodvalley. Namens de Barneveldse gemeenteraad is ze voorzitter van de Regiocommissie Foodvalley. Ze spreekt dan ook veel ondernemers, bestuurders en anderen die ideeën hebben voor het samenwerkingsverband, die van Foodvalley een topregio op het gebied van agrofood wil maken. ,,Wie op ons stemt, krijgt meer hapklare informatie over Foodvalley. Iedere Barnevelder heeft ermee te maken. Ik ben ervan overtuigd dat overheden de komende jaren meer en meer binnen regio’s gaan werken. Dat gebeurt nu al: met woningbouwplanning, de energietransitie en meer. Als Barneveld moeten wij daar ook een sterke positie in hebben en dan helpt het enorm als de inwoners zelf ook de voordelen van deze samenwerking inzien. Het is alleen zo jammer dat ze er zo weinig van weten.” Als voorbeeld noemt ze ‘Eerlijk Eten uit de Streek’, een project uit de regio om producten en de consument van voedsel met elkaar te verbinden. ,,Natuurlijk kunnen we daar niet direct een volwaardig alternatief voor een boerenbedrijf mee bieden. Maar het is vooral mijn bedoeling dat de landbouw dichter bij de burger komt. Dat is zó belangrijk en dat moeten de mensen zien. Nee, de Regio Foodvalley is echt niet stoffig. Dankzij Foodvalley wordt Barneveld een bruisender samenleving.”

Net als bij veel andere partijen in Barneveld is woningbouw ook bij BI een speerpunt. Maar waarin onderscheidt de partij zich op dit vlak van de andere? Van den Wildenberg graaft even in haar geheugen. ,,Bij de vorige verkiezingen was ik in debat met de SGP-lijsttrekker Koos van der Tang. Ik pleitte voor meer eenpersoonswoningen in Kootwijkerbroek. Hij vond van niet en zei: wij hebben hier voornamelijk gezinnen. Daar geloof ik echt niet in. Overal zijn alleenstaande jongeren, maar ook alleenstaande ouderen. Veel politici willen de fabriek van AgruniekRijnvallei verplaatsen. Als dat blijkt te kunnen - en dat zal heel kostbaar zijn - dan moet je daar senioren huisvesten. Je zit tegenover het bos en dicht bij het centrum. Wij zien de Veluwehal als een goede plek voor woningen, maar dan voor jongeren en niet voor senioren. Die gaan dan geheid klagen over geluidsoverlast. Er is in Barneveld een mix aan woningen nodig, maar wij focussen ons op de jeugd en senioren, om zo die zo hard nodige doorstroming te krijgen.”

Een greep uit het verkiezingsprogramma van Burger Initiatief

* De gemeente moet een duidelijke visie op het buitengebied en de landbouw ontwikkelen, om van daaruit de boeren te ondersteunen.
* Er moet een ‘technische bibliotheek’ komen met 3d-printers en andere apparatuur voor het ontwikkelen van vaardigheden en innovaties, beschikbaar voor ‘elke uitvinder in de gemeente Barneveld’.
* Als het aan Burger Initiatief ligt, maken de Barneveldse raadsleden een raadsbrede agenda voor vier jaar, in plaats van een coalitieakkoord. Dit vanuit het motto: ‘Er is meer dat ons bindt dan dat ons scheidt’.
* Vrijkomende agrarische bebouwing moet geschikt gemaakt kunnen worden voor familiewoningen, waar mensen met een beperking of dementerenden in een huiselijke sfeer, en toch onder begeleiding, kunnen wonen.
* Legeskosten voor niet-commerciële evenementen worden verlaagd.
* De gemeente gaat zeer voorzichtig en terughoudend om met grondaankopen.
* De openingstijden van het gemeentehuis worden verruimd, omdat deze nu onvoldoende rekening houden met werkenden.
* De ‘instaptijd’ voor de horeca wordt verruimd tot 02.00 uur.

Jannes Bijlsma

Judith van den Wildenberg.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie