Afbeelding
Foto door Mikhail Nilov via Pexels

Is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

29 maart 2023 om 10:54 Partnercontent

Nederlanders kunnen zich voor talloze zaken verzekeren. Aan sommige verzekeringen ontkom je niet. Iedereen die in Nederland woont of werkt en achttien jaar of ouder is, is bijvoorbeeld verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Bezit je een auto? Dan kun je bovendien niet om een autoverzekering heen. Daarnaast zijn er nog tal van niet-verplichte verzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering is hier een voorbeeld van. Aangezien dit geen verplichte verzekering is, twijfel je misschien nog of je hem af moet sluiten. Daarom vertellen wij je hier of het verstandig is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering?

Voordat je kunt bepalen of een aansprakelijkheidsverzekering verstandig is, moet je eerst weten waar je precies voor verzekerd bent als je deze verzekering afsluit. Kort door de bocht dekt een aansprakelijkheidsverzekering schade die je veroorzaakt aan anderen als je hier volgens de wet aansprakelijk voor bent. Het gaat hierbij niet alleen om schade aan personen, maar ook om schade aan spullen van anderen.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen schade die je zelf aanricht bij een ander. Ook schade die je partner of kind aan (spullen van) een ander aanricht valt namelijk binnen de dekking van deze verzekering. Zelfs schade veroorzaakt door een huisdier wordt vergoed. Je kunt tevens een claim indienen bij je verzekeraar als de schade ontstaan is door jouw woning. Waait er tijdens een storm een dakpan van je woning en vliegt deze bijvoorbeeld door het raam van de buren? Dien dan een schadeclaim in. Tot slot ben je ook verzekerd voor schade die tijdens vrijwilligerswerk of een vriendendienst ontstaat.

Hier ben je niet voor verzekerd

Sommige mensen denken dat zij verzekerd zijn voor alle schade die ze aanrichten bij een ander als zij verzekerd zijn voor aansprakelijkheid. Helaas is dit niet het geval. Verzekeraars sluiten bepaalde schade namelijk op voorhand al uit. Is er schade ontstaan aan spullen die je van een ander geleend hebt? Dan heeft het geen zin om een claim in te dienen bij je verzekeraar. Ook schade die ontstaat tijdens je werk en schade met of door een motorrijtuig valt niet binnen de dekking van deze verzekering.

Particulier vs. zakelijk

Naast particulieren kunnen ook ondernemers een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Ben je ondernemer en heb je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering? Denk dan niet dat je hier ook voor jouw bedrijf gebruik van kunt maken. Zakelijke aansprakelijkheid valt namelijk niet binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Als jij je hier wel voor wilt verzekeren, moet je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering voor studenten

Ga je op kamers om een studie te volgen? Vergeet dan niet naar verzekeringen te kijken. Het is in ieder geval handig om een inboedelverzekering af te sluiten, maar een aansprakelijkheidsverzekering is ook geen overbodige luxe. Veroorzaak je per ongeluk schade aan de studentenkamer die je huurt? Dan ben je hiervoor verzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering voor een student is overigens lang niet altijd nodig. Bij veel verzekeraars ben je namelijk meeverzekerd op de polis van je ouders, ook als je voor je studie op kamers gaat. Ga hier overigens niet klakkeloos vanuit, maar zoek eerst uit hoe het precies zit. Er gelden namelijk wel een aantal eisen om meeverzekerd te zijn op de polis van je ouders. Zo hanteren veel verzekeraars een maximumleeftijd en bovendien moet je studeren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie