Afbeelding
Foto Adobe Stock

Organisaties in Barneveld verduurzamen met led verlichting

28 maart 2023 om 13:57 Partnercontent

Steeds meer organisaties in de regio Barneveld zoeken naar mogelijkheden om te besparen op de vaste lasten. Het verduurzamen van een eigen bedrijfs- of winkelpand kan er een goed voorbeeld van zijn. Kies bijvoorbeeld voor led verlichting in een werkplaats, in plaats van voor de klassieke tl-buizen die men voorheen vaak gebruikte. Ook binnen kantoorpanden wordt steeds vaker gekozen voor duurzame led verlichting. Het gebruik ervan levert verschillende voordelen op. Wist je bijvoorbeeld dat het met led verlichting mogelijk is minimaal 60 procent op de kosten te besparen, ten opzichte van tl-verlichting? Dat valt te verklaren door het aanmerkelijk lagere energieverbruik van led verlichting, gecombineerd met het hogere aantal branduren. Een tl-buis zal veel sneller vervangen moeten worden.  

Werken aan minimaliseren ecologische voetafdruk

De keuze voor tl ombouwen naar led verlichting draagt niet alleen bij aan een kostenreductie binnen de organisatie. Denk ook aan het gegeven, dat organisaties hun ecologische voetafdruk zo goed mogelijk willen minimaliseren. Op deze manier wordt bijgedragen aan een maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat consumenten steeds vaker kijken naar de wijze waarop organisaties hun bijdrage leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering. Het ombouwen van tl lichtlijnen wordt vaak gedaan in bedrijfshallen met een hoogte tot ongeveer tien meter.  

Kies voor zonnepanelen of een kleine windmolen

Nog beter is de combinatie van led verlichting binnen een winkelpand of werkplaats met zonnepanelen op het dak ervan. Op deze manier kan het pand een groot deel van het jaar nagenoeg gratis gebruikt worden; er hoeft geen grijze stroom te worden afgenomen voor de verlichting. Afhankelijk van het aantal gebruikte zonnepanelen, zullen ook productiemachines grotendeels draaien op de zelf opgewekte groene stroom. Alternatief voor een dak vol met zonnepanelen is het gebruik van een kleine windmolen op het dak. Het rendement van zowel de zonnepanelen als deze windmolens is de afgelopen jaren sterk verbeterd.  

Zoek naar de juiste intensiteit van de led verlichting

Bij het vormgeven van een nieuw lichtplan voor het bedrijfspand, winkelpand of de werkplaats van organisaties is het zaak rekening te houden met de intensiteit van de led verlichting. Er zijn verschillende partijen die bedrijven hierover kunnen adviseren. De lichtopbrengst van de gekozen oplossing moet passen bij het gebruik van het pand. Zeker in een werkplaats is een lichtopbrengst van voldoende niveau cruciaal, daar te weinig licht kan leiden tot gevaarlijke situaties. Denk aan een magazijnmedewerker die over het hoofd wordt gezien door de collega op de heftruck. In een winkelpand mag de lichtopbrengst daarentegen best wat beperkt zijn; een felle verlichting kan het koopgedrag van consumenten hier negatief beïnvloeden. Vergelijk het met het gebruik van muziek binnen het winkelpand; een subtiele pianomuziek of vrolijke pop-nummers zal consumenten op andere wijze beïnvloeden dan bijvoorbeeld harde hardstyle- of hardcore nummers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie