Afbeelding
Foto door form PxHere

5x zakelijke relaties verbeteren

27 januari 2023 om 15:30 Partnercontent

Een goed product, een klantvriendelijke service, een moderne website, maar ook het opbouwen en onderhouden van zakelijke relaties is van belang om je bedrijf te doen groeien. Gebruik deze vijf tips om je relaties met je zakenpartners en zakelijke contacten te versterken. Zo kun je zeker zijn van goede contacten en de daarbij behorende groei van je bedrijf.

1. Onthouden

Met zakelijke relaties spreek je natuurlijk vooral over zaken. Echter hoort smalltalk er ook bij. Tijdens deze korte, vaak wat persoonlijkere gesprekken, leer je vaak je relaties beter kennen. Ook kunnen ze tijdens deze momenten speciale gelegenheden benoemen. Dit kan een verjaardag zijn, maar ook een jubileum, vakantie of een geboorte. Noteer deze en maak hier gebruik van wanneer je je zakenrelatie op deze dag een bericht stuurt of bijpassende relatiegeschenken toestuurt, laat dit zien dat je je relaties goed kent en hen waardeert. Hierdoor zullen ze loyaler zijn aan je bedrijf en vaker aan jou en je bedrijf, services en producten denken.

2. Voorkeur

Nog vaak wordt er gedacht dat zakelijke contacten liever fysieke afspraken maken op kantoor of in een horecagelegenheid. Vandaag de dag is dit echter helemaal niet meer zo; elke zakenrelatie heeft zo zijn eigen voorkeur. Zorg er daarom voor dat je hiervan op de hoogte bent en hier rekening mee houdt. Zo zal de één liever bellen, de ander liever een videocall inplannen en weer een ander graag bij je op kantoor langskomen.

3. Humor

Door met je zakenrelaties te kunnen lachen, zorg je voor een vriendschappelijke maar nog steeds professionele setting. Ook geeft dit het gevoel dat alles besproken kan worden, wat bij je relatie het gevoel van vertrouwen aanwakkert. Natuurlijk is het belangrijk dat je goed aanvoelt wanneer je wel of beter niet een grap kunt maken. Ook is dit per relatie verschillend; sommige grappen een heel gesprek lang, anderen maken bijna nooit een grap en waarderen dit dan ook alleen af en toe.

4. Vergeet-me-nietje

Door je relatie iets te schenken waardoor ze je niet zomaar vergeten komen ze vaker bij je terug. Daarnaast kan een geschenk een teken van waardering zijn, waardoor ze je ook meer zullen waarderen. Dit hoeven geen dure, grote cadeaus te zijn; soms kan een kleinigheid met een leuk idee erachter veel betekenisvoller zijn. Is er een klant die verschillende sokkensets combineert bij zijn pakken? Voor hen kun je dan bijvoorbeeld speciale sokken laten bedrukken waar je logo op staat. Een heerlijke fles wijn, sleutelhanger met bieropener of een bedrukte koffiebeker kunnen ook goede manieren zijn om jouw logo of naam vaker door het hoofd van je zakenrelaties te laten gaan.

5. Het is tijd

Houd eens bij rond welke tijden jouw relaties bellen, afspreken en reageren op berichten. Veel mensen hebben bepaalde momenten voor dit soort taken. Wanneer je hier bewust van bent en juist rond deze tijden contact met hen opneemt, is de kans dat ze opnemen of snel reageren op je bericht veel groter. Daarmee zal jullie contact makkelijker en efficiënter verlopen.

Door gebruik te maken van deze tips kun jij je zakelijke relaties sterker maken en daarmee jouw bedrijf laten groeien. Wees daarom ook niet bang om nieuwe dingen uit te proberen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie