Afbeelding
Shutterstock

Kan een VPN je geld besparen?

7 oktober 2022 om 00:00 Zakelijk

Als Nederlanders shoppen we online wat af. Of het nou gaat om sportartikelen, het kopen van muziek, kleding of elektronica, we doen het vrijwel allemaal. In 2019 kocht maar liefst 79% van de mensen iets online, waarbij de verwachting is dat dit alleen maar verder gegroeid is. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat we er als consument alles aan willen doen om een zo laag mogelijke prijs te betalen. Maar kan een VPN provider je daarbij helpen? En zo ja, hoe werkt dit dan? Hieronder leggen we je het uit!

Wat doet een VPN?

Voordat we gaan kijken hoe je daadwerkelijk geld kunt besparen met een VPN, is het natuurlijk eerst belangrijk om te weten wat een VPN precies is. Deze afkorting staat namelijk voor Virtual Private Network, waarbij het belangrijkste doel is om zo veilig mogelijk over het internet te surfen. Dit doe je bijvoorbeeld door:

  • Je IP-adres te verbergen;
  • De data versleuteld te verzenden en ontvangen;
  • Veilig data downloaden en uploaden;
  • Van afstand de server van het werk of school benaderen.

Dit zijn echter nog maar enkele manieren waarop je een VPN kunt gebruiken. Tegenwoordig gebruiken ook steeds meer mensen een VPN om geld te besparen. Laten we daarom maar eens gaan kijken hoe dit precies werkt!

Geld besparen met een VPN

Het besparen van geld met een VPN heeft vooral te maken met het eerste punt dat we hierboven al noemde, het verbergen van je IP-adres. Hierdoor kun je namelijk de beste deals scoren, bijvoorbeeld als het aankomt op vluchten, hotels en kleding. We zien namelijk vaak dat de prijzen van vluchten per land, moment van boeken en luchthaven kunnen verschillen. Het is daarbij vaak niet genoeg om incognito-modus te gebruiken of de cookies van je browser te wissen.

Het aanschaffen van een VPN kan in dat geval de oplossing bieden. Hiervoor volg je onderstaande stappen:

       1.  Wis de cookies van je browser.
       2. Ga in incognito-modus
       3. Open de VPN en pas de locatie aan naar een locatie in het buitenland
       4. Gebruik een website die overeenkomt met je nieuwe locatie
       5.Vergelijk de prijzen van de nieuwe locatie met de prijzen in jouw eigen land

In veel gevallen zien we dat de prijzen een stuk lager zijn als er een VPN gebruikt wordt. Passen we dit voorbeeld toe op Nederland, dan zien we dat de tickets van KLM bijvoorbeeld een stuk duurder zijn als we met een Nederlands IP-adres boeken dan wanneer we hiervoor een Frans of Duits IP-adres gebruiken.

Naast het gebruik voor vliegtickets, zijn er nog tal van andere mogelijkheden waarvoor je de VPN kunt gebruiken. Denk daarbij aan het scoren van de beste elektronica deals. Vandaag de dag wordt elektronica steeds duurder, onder meer door het tekort aan chips en de hoge vervoerskosten. Ook in dat geval is het belangrijk om de beste deals te scoren. Een VPN mag dus echt niet ontbreken.

Profiteer van streamingdiensten

Naast dat je de VPN kunt gebruiken om goedkoper vliegtickets, hotels en auto’s te huren, kun je dit ook gebruiken om meer uit je abonnement bij streamingsdiensten te halen. Bij veel streamingsdiensten zien we namelijk dat zij bepaalde content blokkeren en dat ze de content die zij beschikbaar stellen per land afstemmen. Het is enorm zonde als je je favoriete film niet kunt zien omdat deze geblokkeerd is in Nederland.

Gelukkig biedt een VPN ook in dat geval een oplossing. Ook in dit geval verberg je je eigen IP-adres en neem je een IP-adres aan van een andere server. Kies daarvoor een server in het land waar de film wél beschikbaar is. Zodra je verbinding maakt met de streamingdienst, denkt deze dat je je in het land bevindt van de server waarmee je zojuist verbinding hebt gemaakt. Zodra je dan gaat zoeken naar je favoriete content, zie je ook dat deze direct beschikbaar is.

Dit kun je trouwens ook gebruiken als je op vakantie bent in het buitenland. In dat geval heb je waarschijnlijk een IP-adres van een wifi-spot waarmee je verbinding maakt. Door een VPN te gebruiken kun je niet alleen zorgeloos verbinding maken met deze wifi-hotspot, maar kun je ook de films kijken die in Nederland ook beschikbaar zijn. Hierdoor hoef je niet die nieuwste aflevering van je serie te missen!

Kortom, er zijn genoeg voordelen voor het gebruik van een VPN. Naast het feit dat je hiermee een stuk veiliger over het internet surft, is het ook de ideale manier om geld te besparen. Verander simpelweg je IP-adres door verbinding te maken met een server in het buitenland en profiteer van honderden euro’s korting op hotels, vliegtickets en zelfs bij het huren van een auto in het buitenland! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie