Afbeelding
Foto: Pixabay

Geld lenen tijdens de inflatie: hier moet je op letten

5 augustus 2022 om 08:42 Partnercontent

De uitgaven van huishoudens zijn in 2022 met circa tien procent gestegen ten opzichte van 2021. Dit terwijl ook in 2021 al een prijsstijging te zien was. De hoogte van de huidige inflatie zal niemand zijn ontgaan. Iedereen voelt het. Hoewel de prijzen om ons heen in rap tempo toenemen, is het salaris zo goed als gelijk gebleven. Hierdoor gaat de koopkracht met sprongen achteruit.

De inflatie heeft grote gevolgen voor hele bevolkingsdelen in ons land. Vooral mensen met een minimum inkomen, uitkering en middenklasse worden hard geraakt. Zij hebben immers minder financiële ruimte om de klappen op te vangen. Echter, we voelen het allemaal. Dit heeft ook veel gevolgen voor andere zaken. Zoals bijvoorbeeld geld lenen. Want hoe werkt dat nu eigenlijk: geld lenen tijdens de inflatie? Waar moet je op letten?

Aangescherpte regels

Per 15 juli jl. zijn de regels met betrekking tot geld lenen grotendeels aangescherpt. Dit betekent vooral dat mensen minder grote bedragen kunnen lenen. Dit is nodig om mensen in bescherming te nemen voor wat nog zou kunnen komen. Besef goed dat we tien procent meer kosten hebben gekregen, maar tegelijkertijd (bijna) niets hebben zien veranderen in ons inkomen. Hierdoor zal er logischerwijs veel minder ruimte overblijven om geld opzij te leggen of te kunnen missen. Daardoor is het eigenlijk niet meer dan logisch dat er ook minder geleend kan worden. Als die regels immers niet zouden worden aangepast, kan dit tot enorme schulden leiden.

Houd er rekening mee dat je nog geen last hebt van de aangescherpte regels als je al een lening hebt lopen. Wil je een lening oversluiten? Dan zal de kredietverstrekker hier wél rekening mee moeten houden. Dat kan betekenen dat je ineens een stuk minder hoog bedrag dan voorheen kan lenen. Laat de mogelijkheden daarom goed onderzoeken alvorens je deze sprong in het diepe waagt.

Schuld minder waard

Tijdens een inflatie wordt geld eigenlijk minder waard. De prijzen stijgen, maar je geld groeit hierin niet snel genoeg mee. Je kan dus met hetzelfde geld veel minder kopen. Je wordt armer, zonder dat je hier iets voor doet. Dat lijkt enorm nadelig en is het in veel gevallen ook, maar kan soms ook voordelen hebben. Zeker wanneer je al een lening had lopen.

Heb je een lening voor de ergste inflatie afgesloten? Dan heb je onbedoeld de perfecte tijd gekozen. Op dat moment was het geld immers nog veel waard. Toen de inflatie begon had je dus al kunnen kopen wat je nodig had. De schuld wordt door de inflatie echter ook minder waard. Hetgeen wat je toen nodig had, is nu vele malen duurder, daardoor heb je eigenlijk een groot financieel voordeel gehad van je lening.

Leen verantwoord

Lenen kost geld. Dat is duidelijk. Zeker gedurende een inflatie kan het erg onzeker zijn om geld te lenen. Informeer daarom goed naar de mogelijkheden en leen enkel wanneer er geen andere mogelijkheid is en het om een investering in jezelf of je woning gaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie