Afbeelding
Photo by André François McKenzie on Unsplash

Wat zijn de drijvende krachten achter de Bitcoin-prijs?

21 april 2022 om 14:55 Partnercontent

Bitcoin heeft als geen ander een revolutie teweeggebracht op de financiële markten. Ontdek de belangrijkste drijvende krachten achter de Bitcoin-prijs. 

Bitcoin is een fascinerend fenomeen geworden in de financiële en investeringswereld, dat steeds meer investeerders uit alle hoeken van de wereld aantrekt. Het is een van de meest winstgevende activaklassen en presteert beter dan diverse traditionele activa. Net als andere digitale munten is Bitcoin een zeer volatiel actief. Historisch gezien heeft het echter een constante prijsgroei laten zien om de meest prominente crypto te worden. 

Veel mensen vragen zich af wat de drijvende kracht achter de Bitcoin-prijs is, ondanks de aanhoudende volatiliteit. Verschillende factoren beïnvloeden de prijsbewegingen van Bitcoin. Het volgende artikel gaat in op de belangrijkste drijfveren van de Bitcoin-prijs. 

Risicobereidheid

Deskundigen stellen dat risicobereidheid een van de belangrijkste drijfveren is voor de waarde van Bitcoin. Zoals hierboven is aangegeven, zijn cryptovaluta zoals Bitcoin riskante beleggingen. Investeerders haasten zich vaak om risicovolle beleggingen te verkopen wanneer zij nerveus worden. Zij hebben dan ook de neiging meer activa te kopen wanneer de marktvoorwaarden gezond lijken. 

Cryptovaluta reageren op de dynamiek van risico’s. Verschillende redenen kunnen de perceptie van Bitcoin door beleggers verstoren.Verschillende redenen kunnen de perceptie van Bitcoin door beleggers in beroering brengen. Bijvoorbeeld, steeds negatievere commentaren over Bitcoin doen het riskanter lijken, met een snelle sell-off tot gevolg. Aan de andere kant drijven positieve commentaren de vraag naar Bitcoin op, waardoor de prijzen stijgen. 

Economie van vraag en aanbod

De economie van vraag en aanbod speelt een cruciale rol bij het bepalen van de prijzen van goederen en diensten. Ook de prijsbewegingen van Bitcoin volgen een vergelijkbaar patroon. Bitcoin is echter uniek omdat het een beperkte voorraadlimiet heeft. Het Bitcoin-algoritme bepaalt dat er ooit slechts 21 miljoen tokens in omloop zullen komen, terwijl er momenteel ongeveer 18 miljoen in omloop zijn.  

Bitcoin wordt ook gehalveerd, waardoor het aantal beloningen aan miners elke vier jaar met de helft vermindert. Het beperkte aanbod en de halving zijn essentiële factoren die de schaarste van Bitcoin beïnvloeden temidden van de toenemende vraag op de markt. Bitcoins afnemende aanbod en groeiende vraag zorgen ervoor dat het na verloop van tijd een hogere koopkracht behoudt, waardoor de prijzen stijgen. 

Net als elke andere markteconomie trekt een product met een beperkt aanbod en een grotere vraag altijd meer uitstekende waarde aan. Volgens de meeste analisten zal de Bitcoin-prijs in de toekomst ongetwijfeld nieuwe hoogterecords vestigen. 

Factoren voor de hele sector

In tegenstelling tot traditionele activa zoals fiatvaluta die door overheden worden gereguleerd, is Bitcoin gedecentraliseerd. Het is dus niet onderhevig aan politieke of institutionele invloeden. In plaats daarvan bewegen de prijzen op basis van de perceptie van het publiek. Dat betekent dat nieuws en ontwikkelingen die de hele crypto-industrie of bepaalde sectoren van de industrie beïnvloeden, invloed hebben op de prijs van Bitcoin. 

Overheidsvoorschriften en repressie zijn uitstekende voorbeelden van de factoren die de Bitcoin-prijs bepalen. Zo heeft nieuws over overheidsinstellingen, zoals de Bitcoin Prime die in Chinese handen is, die hard optreden tegen crypto-ondernemingen, vaak een negatieve invloed op de Bitcoin-prijzen. Dergelijke ontwikkelingen geven een negatief beeld te zien aan het publiek, waardoor veel beleggers in paniek raken. 

Bezorgdheid over te ver doorgevoerde maatregelen kan de markt naar beneden drijven, met aanzienlijke gevolgen voor de Bitcoin-prijs, aangezien dit de meest prominente crypto is. Anderzijds zou goed nieuws van regelgevers en andere instellingen de hele cryptosector optillen. CDe reacties van de cryptomarkt op China’s verbod op de handel in crypto’s geven aan hoe negatieve percepties Bitcoin en de sector kunnen beïnvloeden. 

Technische factoren

Technische analyse vereist minder efficiënte markten om te kunnen werken. Volgens een studie van de Amerikaanse Federal Reserve werkte de technische analyse op de aandelenmarkten in de jaren zeventig en tachtig, maar verminderde zij in de jaren negentig als gevolg van verbeterde informatiestromen. Volgens deskundigen bootst Bitcoin de inefficiënte systemen van de jaren zeventig na. Het wordt verhandeld op meerdere gedecentraliseerde uitwisselingsplatforms, waardoor het moeilijk is om de exacte prijs van Bitcoin op elk moment te bepalen. Bovendien beschuldigen sommige beleggers marketmakers ervan de prijzen te manipuleren. Toch maken deze factoren het volgen van trends tot een van de beste instrumenten om Bitcoin-prijzen te volgen. 

Verschillende factoren beïnvloeden de Bitcoin-prijs. Dit zijn echter de meest invloedrijke krachten achter de Bitcoin-prijzen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie