Afbeelding
Foto: Pexels

Wat is een LiDAR-scanner en wat kun je ermee?

19 oktober 2021 om 15:51 Partnercontent

Sinds 2020 beschikken verschillende apparaten van Apple over een LiDAR-scanner.  In dit artikel vertellen we je meer over wat een LiDAR-scanner precies is en waar je zo een LiDAR-scanner voor kunt gebruiken in het dagelijks leven.

Wat betekent LiDAR eigenlijk?

De afkorting LiDAR staat voor “Light Detection and Ranging”. De term “LiDAR” lijkt op het welbekende “Radar”, wat staat voor “Radio Detection And Ranging”. De technieken zijn zeer vergelijkbaar, maar verschillen ook duidelijk. Een Radar maakt namelijk gebruik van radiogolven en bij een LiDAR-scanner wordt juist gebruikgemaakt van onzichtbaar infrarood licht.

Hoe werkt de LiDAR-techniek?

Een LiDAR-scanner is simpel gezegd in staat om afstanden op te meten. De scanner zendt infrarood licht uit, wat wordt gereflecteerd wanneer het ergens op terechtkomt. De reflectie op een bepaald object of op een muur wordt weer door de LiDAR-scanner opgemerkt. Door de tijd te berekenen tussen het uitzenden van het licht en het terugzien van de reflectie, kan worden bepaald wat de afstand is tussen de LiDAR-scanner en het object of de muur. De tijd tussen zenden en ontvangen wordt ook wel de “time of flight” genoemd, omdat het de tijd omschrijft dat het licht “door de lucht vliegt”. Door de informatie van een groot aantal van deze soort scans in verschillende richtingen te combineren, kan de LiDAR-scanner dus een heel precies beeld vormen van hoe groot een bepaalde ruimte is en welke objecten hierin staan.

Waar wordt een LiDAR-scanner voor gebruikt?

LiDAR technologie wordt bij verschillende partijen toegepast. Zo gebruikt NASA de technologie bijvoorbeeld voor de ruimtevaart. Ook in de luchtvaart wordt de LiDAR technologie veel gebruikt. De lasertechniek maakt het voor vliegtuigen namelijk mogelijk om bijvoorbeeld hoogtemetingen te doen door de afstand van het vliegtuig tot het onderliggende terrein te meten. Ook in de auto-industrie wordt het LiDAR concept gebruikt. Zelfrijdende auto’s worden met LiDAR technologie uitgerust, zodat de omgeving rondom de auto kan worden geanalyseerd.

Op welke manier wordt de LiDAR technologie toegepast in iPhones en iPads?

De LiDAR technologie wordt voor verschillende doeleinden ingezet in de iPhones en iPads die deze technologie ondersteunen. De diepte informatie kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het meten van lengtes, het verbeteren van Augmented Reality en het verbeteren van camerafuncties. Lees hieronder nog meer over de mogelijke toepassingen. Let echter wel: maak altijd gebruik van een smartphone hoesje of bijvoorbeeld een iPad Air hoesje. Op die manier raken je devices niet zomaar beschadigd, wanneer je gebruikmaakt van de LiDAR-scanner.

Lengte meten

De LiDAR scanner maakt het mogelijk om een lengte op te meten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de dimensies van een kamer, maar ook aan de lengte van een object of van een persoon. Met de app ‘Meten’ kun je dergelijke metingen uitvoeren. Met deze app hoef je zelf geen object meer op te meten met een liniaal of met een meetlint. Je houdt het object in beeld en je toestel berekent razendsnel de lengte van het object uit.

Je zult misschien denken: “De app ‘Meten’ is toch ook al te vinden op oudere iPhones en iPads?”. Dat klopt inderdaad. Eerder werden er andere technieken gebruikt om lengtes te meten, maar deze technieken zijn helaas niet erg nauwkeurig. Met de komst van de LiDAR-scanner kunnen er voor het eerst zeer nauwkeurige metingen worden gedaan.

Betere Augmented Reality door de LiDAR-scanner

De LiDAR-scanner maakt Augmented Reality ook een stuk beter. Met de nauwkeurige diepte-informatie die een LiDAR-scanner verstrekt, kunnen (bewegende) objecten nog geloofwaardiger in een ruimte worden geplaatst. Zo zijn er bijvoorbeeld apps waarmee je je huiskamer heel nauwkeurig op kunt meten en er digitale meubels in kunt plaatsen. De LiDAR-scanner rekent precies uit hoeveel ruimte je hebt. Door de camera te combineren met de LiDAR-scanner kun je precies zien hoe een meubel in je kamer zou passen. Hiermee voorkom je dat je een meubel koopt wat eigenlijk veel te groot is voor je kamer.

Mooiere diepte foto’s

De LiDAR-scanner voegt ook nieuwe handige functies toe aan de camera. Met de LiDAR functie kun je bijvoorbeeld portretfoto’s schieten, waarbij de voorgrond scherp is en de achtergrond wordt vervaagd. Voor de komst van de LiDAR-scanner was dit al mogelijk, maar werkte de functie niet altijd naar behoren. Met de informatie van een LiDAR-scanner kan nog beter worden bepaald wat de voorgrond en achtergrond van een foto is. Het vervagen van de achtergrond kan hierdoor nog mooier worden gedaan. Dankzij de LiDAR scanner werkt ook de autofocus een stuk beter en sneller. De autofocus is namelijk 6 keer sneller dan voorheen en werkt nu ook goed bij weinig licht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie