Afbeelding
Veiligheidsschakelaar

Waarom heb je een veiligheidsschakelaar nodig?

1 april 2021 om 13:02 Partnercontent

Simpel gezegd: een veiligheidsschakelaar is een mechanisme dat bij een elektrische storing de netstroom vrijwel onmiddellijk uitschakelt. Het doet dit door kleine verschillen te detecteren in de stromen die door elektrische bedrading lopen. Deze verschillen zijn een goed teken dat elektriciteit van het juiste pad in jouw elektrische bedrading wordt weggeleid en schade toebrengt aan mensen, huisdieren of eigendommen. Een veiligheidsschakelaar kan de stroom in slechts 300 milliseconden uitschakelen zodra deze detecteert dat er iets mis is gegaan. Het kan een kortsluiting zijn, een defect apparaat of zelfs een blootliggende draad. Correct geïnstalleerd, minimaliseert een veiligheidsschakelaar het risico op elektrische branden, elektrische schokken en zelfs dodelijke elektrocutie.

Wat is dan het verschil tussen een veiligheidsschakelaar, zekeringen en stroomonderbrekers?

Al deze componenten zijn belangrijk in een correct geïnstalleerd elektrisch systeem en elk heeft een andere rol. Stroomonderbrekers en zekeringen beschermen tegen stroomoverbelasting en kortsluiting. Ze kunnen jouw apparatuur, apparaten, armaturen en stopcontacten helpen beschermen, maar ze bieden geen bescherming tegen elektrische schokken voor mensen. Het verschil is dat wanneer iemand in direct contact komt met onder spanning staande elektriciteit, alle stroom via zijn lichaam naar de grond wordt geleid. Het veelbetekenende signaal van deze aarding die teruggaat door de bedrading, is wat veiligheidsschakelaars activeert. Met andere woorden, ze zijn specifiek ontworpen om dat verschil in de stroom te detecteren wanneer deze door een persoon wordt omgeleid en de elektriciteit zo snel mogelijk uit te schakelen. Minder dan een fractie van een seconde.

Overlast door struikelen

Overlast ontstaat als u meerdere apparaten tegelijk heeft aangesloten. Er lekt een kleine hoeveelheid stroom uit elk apparaat en het cumulatieve effect kan betekenen dat jouw veiligheidsschakelaar altijd op het punt staat te struikelen. Het enige dat nodig is, is een kleine verandering in de stroom en jouw veiligheidsschakelaar wordt tot het uiterste geduwd en gaat uit.

Defecte veiligheidsschakelaar

Ook al zijn ze bedoeld om je tegen storingen te beschermen, kunnen veiligheidsschakelaars ook defect zijn. Een slechte veiligheid is er niet één die niet struikelt, maar ook één die willekeurig kan struikelen. Laat daarom jouw veiligheidsschakelaars regelmatig controleren door een gekwalificeerde elektricien. Het is logisch om ervoor te zorgen dat deze eenvoudige maar vitale apparaten correct werken.

Bliksem

Als bliksem direct in het elektriciteitsnet, een elektriciteitscentrale of jouw huis valt, kan dit een stroomstoot veroorzaken. Die piek is het soort elektrisch signaal dat ervoor zorgt dat veiligheidsschakelaars worden geactiveerd. Als jouw schakelaar door een blikseminslag geraakt wordt, wacht dan tot de storm voorbij is voordat je deze reset.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie