Afbeelding
Informatie- en adviespunt voor ouderen

Iedereen doet MEE in Barneveld

9 maart 2021 om 08:11 Partnercontent

Eenvoudige taken die ogenschijnlijk voor iedereen normaal zijn, kunnen voor mensen met een beperking een behoorlijke opgave zijn. Simpelweg verzekeringen en internet vergelijken of reizen met het openbaar vervoer, het zijn allemaal hobbels die voor mensen met een beperking lastig kunnen zijn. In Barneveld kunnen deze mensen daarom gebruikmaken van de diensten van MEE.

Wat is MEE voor organisatie?

MEE is een stichting die als doel heeft om iedereen bij de samenleving te betrekken. Zij streven naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen en waar niemand wordt uitgesloten. Meedoen met de samenleving is namelijk een recht en hier komt MEE voor op. Met name voor specifieke doelgroepen die het moeilijk hebben in de samenleving. Dit gaat niet alleen om mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, maar ook om ouderen en jongeren die moeilijker dreigen mee te komen. Deze doelgroepen worden het vaakst uitgesloten, vooral omdat bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen niet de juiste faciliteiten voor hen bieden. Een van de belangrijkste gebieden waarmee MEE actief is, is cliëntondersteuning. MEE is landelijk actief en vele gemeenten maken gebruik van de cliëntondersteuning van MEE, waaronder de gemeente Barneveld. Inwoners van Barneveld die een beperking hebben of niet goed met de maatschappij meekomen, kunnen ondersteuning vragen aan MEE.

Informatie- en adviespunt voor ouderen

Stichting MEE heeft onder andere in samenwerking met de gemeente Barneveld een informatie- en adviespunt voor ouderen opgezet. Het informatie- en adviespunt voor ouderen wordt bemand door een ouderenadviseur van MEE. Alle ouderen vanaf 55 jaar en die woonachtig zijn in Barneveld, kunnen contact met de ouderenadviseur opnemen als zij ondersteuning nodig hebben. Dit is een service die geheel gratis aan de inwoners wordt aangeboden. Hier kunnen ouderen terecht voor al hun vragen op het gebied van wonen, vervoer, eenzaamheid, inkomen en dagbesteding. Desnoods worden er andere stichtingen ingeschakeld om de ouderen te helpen, zoals de ouderenbond of maatschappelijk werk. Daarnaast is het mogelijk dat de ouderenadviseur een huisbezoek aflegt. Soms is dit nodig als een oudere in zeer hoge nood zit of behoefte heeft aan persoonlijk contact.

De toekomstcoach

Een ander initiatief van MEE is de toekomstcoach. Dit is hulp aan scholieren en jongeren van tussen de 16 en 27 jaar die mogelijk vroegtijdig de school verlaten en dreigen uit te vallen of geen baan hebben. Hierdoor raken zij uit het zicht en maken ze mogelijk verkeerde keuzes waardoor ze op het slechte pad geraken. De toekomstcoach van MEE begeleidt deze jongeren met een preventieve aanpak, zodat verdere uitval wordt voorkomen. Samen met de toekomstcoach stellen deze jongeren een toekomstplan op, om concreet richting te geven aan hun toekomst. Hoewel de jongere zelf verantwoordelijk is en zelf actief de regie moet nemen, staat de toekomstcoach wel altijd klaar voor begeleiding. Na twee jaar inzet van de toekomstcoach, zijn de resultaten positief. Van de meeste jongeren die begeleid zijn door de toekomstcoach, is de maatschappelijke en financiële positie verbeterd. Veel jongeren zijn weer naar school gegaan of hebben een dienstverband.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie