Afbeelding
Foto door form PxHere

Toename dierenmishandeling door verveling

8 maart 2021 om 16:16 Partnercontent

Op social media zie je heel veel filmpjes van katten die op toetsenborden liggen of uitdagend voor de laptop langslopen. Harstikke leuk allemaal, maar uit recent onderzoek blijkt dat het aantal meldingen van dierenmishandeling sinds het begin van de coronacrisis nogal is gestegen. Volgens deskundigen is dat geen toeval. 

Vogelhuisje blokkeren 

Experts stellen dat door de verveling die op de loer ligt dieren vaker worden mishandeld. Naast die grappige filmpjes van katten zijn er de afgelopen tijd berichten in het nieuws die te maken hebben met mishandelde dieren. Zo was er iemand die de ingang van een vogelhuisje versperde waardoor de koolmees die erin zat niet meer kon wegvliegen en overleed. In Lutte werd onlangs een ooienvaar doodgeschoten. En zo zijn er de laatste tijd talloze berichten van mishandeling. 

Irritaties 

Deskundigen denken dat dit soort incidenten te maken hebben met verveling en frustraties van mensen. Eerder was al in het nieuws dat huiselijk geweld is gestegen en dat geldt helaas eveneens voor dierenmishandeling. Emoties worden botgevierd op huisdieren. De aanleiding gaat soms nergens over, denk aan een rondslingerende meisjes fiets of jongens fiets, de irritatie van niks opruimen loopt op en een kat die toevallig voorbijloopt wordt opeens doelwit.  

Kinderen en natuur 

Niet alleen volwassenen zijn hier schuldig aan. De verveling bij kinderen is net zo goed een oorzaak. Talloze rondjes op de kinderfiets worden op een gegeven moment saai en daarom trekken veel kinderen de natuur in en sommigen daarvan vallen dieren lastig. Ze maken bijvoorbeeld eieren kapot of ze gaan vissen en laten haakjes achter waar vogels in verstrikt raken. 

Dumpen 

Naast fysiek geweld zijn er tevens meer meldingen van dumpingen. Dit komt omdat gezinnen huisdieren aanschaffen tijdens de crisis, maar hier helemaal niet geschikt voor zijn. Ze denken niet goed na voordat ze het dier aanschaffen. Wegbrengen naar het asiel kost meestal geld en vandaar dat dumpingen toenemen. 

Melden 

De mishandeling gebeurt in de natuur of in huis. Daders zijn lastig traceerbaar en moeilijk op te pakken. Daarom moeten dierenartsen extra goed opletten. Hebben ze een vermoeden van mishandeling dan moeten ze dit melden bij het Landelijke Expertisecentrum Dierenmishandeling. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie