Afbeelding
Foto door form PxHere

Deze vijf dieren worden met uitsterven bedreigd

12 februari 2021 om 08:24 Partnercontent

De lijst met dieren die met uitsterven bedreigd worden is veel te groot. Inmiddels staan er namelijk bijna 2 duizend verschillende dieren op de lijst van de IUCN, wat staat voor de International Union for Conservation of Nature. De meeste dieren in dit overzicht zijn bovendien bijna uitgestorven door menselijk handelen. Stroperij moet gestopt worden om deze dieren te redden, al zijn ze ook met uitsterven bedreigd door de opwarming van de aarde, vervuiling, ontbossing, et cetera. Onder meer de onderstaande dieren staan op het moment op de lijst van de IUCN. 

Javaanse neushoorn

De Javaanse neushoorn komt voor op Java in Indonesië, wat de naam al doet vermoeden. In het verleden kwam het zelfs voor in heel Zuidoost-Azië, maar nu is er nog maar één populatie bekend. Deze groep bestaat uit circa 50 olifanten en bevindt zich in het Nationaal Park Ujung Kulon op West-Java. De Javaanse neushoorn kwam daarentegen ook in VIetnam voor tot in 2010, het laatste dier werd dat jaar vermoord door stropers. Dit komt doordat het dier een waardevolle neus heeft, wat vooral in China erg gewild is. Chinezen denken namelijk dat de neus van de Javaanse olifant helende krachten heeft.

Amoerpanter

Ook met de Amoerpanter gaat het erg slecht. Dit prachtige dier wordt ook wel de Siberische luipaard genoemd en is nog maar amper te vinden op onze aardbol. Ze werden in 2007 geteld, destijds bleken er nog maar 25 tot 34 exemplaren te leven in het wild. Slechts 6 hiervan waren vrouwtjes. Om ervoor te zorgen dat de Amoerpanter niet uitsterft zijn in principe minimaal 66 dieren nodig. De toekomst van deze diersoort is dus niet bepaald rooskleurig, wat met name komt doordat de leefomgeving vernield is door de mens. Ook wordt er nog altijd gejaagd op de Amoerpanter, waar de persoonlijke blog van Sophie niet blij mee is.

Berggorilla

Er zijn vijf bekende gorillasoorten, waar de Berggorilla de grootste van is. De zilverrug, wat het mannetje is, kan zelfs wel tussen de 160 en 210 kilogram wegen. In 2012 werden er in het wild nog niet eens duizend exemplaren geteld over de hele wereld. Een deel hiervan leeft in het wild in een klein gebied rond het Virungagebergte, wat ligt in Rwanda, Congo en Oeganda. Na de film Gorillas in the mist over het leven van Dian Fossey ging het even goed met de Berggorilla, maar na de Rwandese genocide een paar jaar later is het helemaal mis gegaan.

Siberische Tijger

De Siberische Tijger is bijna hetzelfde dier als de Kaspische tijger, wat uitgestorven is in 1970. Met de Siberische Tijger gaat het dezelfde kant op, er leven in het wild namelijk nog maar iets van 500 exemplaren. Dit komt onder meer door genetische afwijkingen, maar ook de mens heeft hier veel invloed op. Er zijn in gevangenschap gelukkig nog wel veel Siberische Tijgers die zich voortplanten. Ook in verschillende Nederlandse dierentuinen kun je deze prachtige beesten aanschouwen. De EEP probeert om de soort zo goed mogelijk in stand te houden. 

Noordkaper

Er zijn niet veel dieren op aarde groter dan de Noordkaper. Deze walvissen kunnen ongeveer 18 meter lang worden en maar liefst 90 duizend kilogram wegen. In het westen werd er veel gejaagd op dit dier in het verleden, waardoor er in 1935 nog maar ongeveer 300 Noordkapers over waren. Inmiddels is deze soort beschermd, maar nog altijd komt het regelmatig in de problemen door het toedoen van menselijk handelen. Met name visnetten zijn een groot probleem onder deze walvissen. Ook in het oosten heeft de Noordkaper het moeilijk gehad, maar langzaam maar zeker lijkt hier verandering in te komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie