Afbeelding
Trap renovatie

Hoe je een (oude) trap nieuw leven inblaast

19 januari 2021 om 11:10 Partnercontent

Het afgelopen jaar is Nederland massaal aan het klussen geweest. In de eerste lockdown stonden de media bol van berichten over klusoverlast onder thuiswerkers en de bouwmarkten konden de materialen niet aanslepen. Een onderdeel van het huis dat hierbij vaak over het hoofd wordt gezien, is de trap. Zonde, want juist de trap is vaak een grote blikvanger in de woning. Een blikvanger die bovendien veel gebruikt wordt en dus veilig dient te zijn. Veel mensen vergeten dat na een trap renovatie de trap er niet alleen beter uitziet, maar ook nog eens een stuk veiliger in gebruik is. In dit artikel zetten we uiteen hoe dat in zijn werk gaat.

Het begint bij het type trap

Hoe de renovatie eruit komt te zien, begint natuurlijk bij het type trap dat jij onder handen wilt laten nemen. Een open trap renoveren biedt bijvoorbeeld andere mogelijkheden dan een dichte trap. In beide gevallen wordt vaak gewerkt met overzettreden, die over de bestaande treden worden geplaatst om de trap een nieuwe uitstraling te geven. De precieze afwerking hangt van jouw situatie en wensen af. Zo heeft een open trap als voordeel dat hij veel licht doorlaat, daar wil je in de materiaalkeuze wellicht op inspelen.

Hoe dan ook worden de oude, versleten treden dus in een nieuw jasje gestoken. Door het verslijten kunnen die treden glad, en dus gevaarlijk worden. Het nieuwe jasje is daarom altijd voorzien van een antislip toplaag, zodat uitglijden niet langer op de loer ligt. Ook zijn er diverse mogelijkheden met een geluiddempende werking, om eventuele geluidsoverlast van de trap te beperken. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om de trap nóg veiliger te maken door licht in de treden te laten inbouwen. Dat maakt de trap niet alleen veiliger om ‘s nachts te gebruiken, maar het is ook een mooi lichtelement voor je interieur.

Het juiste materiaal

Naast al deze opties, is natuurlijk ook de materiaalkeuze een belangrijke overweging voor jouw traprenovatie. Trappen worden veelal gerenoveerd met hout, tapijt, laminaat of PVC. Uiteraard in allerlei verschillende kleuren en stijlen, zodat je de trap echt helemaal eigen kunt maken.

Steeds meer mensen maken de keuze voor een traprenovatie met PVC. Dit is een van de meest toegepaste kunststoffen. Het is een oersterk materiaal, dat jaren mooi blijft. Daarnaast is het erg divers: er is voor iedere stijl wel een passend PVC-design te vinden. Of je nu op zoek bent naar een modernistische of juist een romantische uitstraling van jouw trap: PVC heeft het. Tot slot is het - ook niet geheel onbelangrijk - eenvoudig schoon te maken en onderhoudsarm.

Een specialistische klus

Juist omdat de trap zo’n belangrijke rol inneemt, waarbij veiligheid uiteraard voorop staat, is het een klus om aan de expert over te laten. Bijkomend voordeel is dat je met zo’n expert al jouw wensen en de mogelijkheden kunt bespreken. Wie weet kom je weer op ideeën of inzichten waar je zelf nog niet aan gedacht had. Op die manier weet je zeker dat je het maximale uit dit project haalt en straks echt over de trap van je dromen kunt op- en afdalen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie