Afbeelding
Permacultuur voor je eigen tuin

Ontdek de voordelen van een permacultuur voor je eigen tuin

7 december 2020 om 14:19 Partnercontent

Met een tuin waarin je eigen bloemen, groenten, fruit en kruiden kweekt kun je heel wat uren zoet zijn. Als tuinliefhebber vind je dat natuurlijk ook helemaal niet erg. Tuinieren is immers een ontzettend rustgevende hobby waar je veel  voldoening uithaalt. Alles wat jij zo zorgzaam hebt geplant en opgekweekt te zien groeien en bloeien: dat is waar je het voor doet. Elk jaar weer ben je er ruim op tijd bij met bloemenzaden kopen. Nee, dat het allemaal de nodige tijd kost vind jij absoluut niet erg. Toch laten we je in dit artikel graag eens kennismaken met het principe permacultuur, dat erop gericht is een tuin meer zelfvoorzienend te maken. Dat is beter voor moeder Aarde, maar geeft jou ook meer tijd om op andere manieren van je tuin te genieten.

Wat is permacultuur?

In het klassieke landbouwmodel wordt grond gewoonlijk volledig ingericht op één soort gewas, of een kleine selectie planten. Voor het functioneren van de grond en het stuk natuur dat je op die manier inricht, is dat verre van ideaal. Het zorgt er namelijk voor dat de grond sneller uitgeput raakt en dat de gewassen kwetsbaarder worden voor ziektes. Terwijl het door de opkomst van de online zaadhandel ook absoluut niet nodig is om te veel op enkele gewassen te leunen. Je bestelt eenvoudig en snel zaden voor elk gewas dat je maar kunt bedenken.

Ideaal voor het werken aan een permacultuur. Daarin draait het namelijk om het creëren van de omstandigheden waarin een stuk natuur zich zonder bemoeienis van de mens weet te onderhouden. Met andere woorden: een situatie waarin de mens geen kunstmatige bemesting hoeft toe te passen om uitputting van de grond te voorkomen en waarin ziekten en vervelende beestjes als luizen veel minder kans krijgen. Om dat te bereiken wordt er gebruik gemaakt van meer diversiteit in de planten, waarin de verschillende gewassen elkaar ondersteunen en aanvullen in plaats van met elkaar te concurreren om water en voedingsstoffen. Planten, insecten en micro-organismen krijgen in een permacultuur de kans om met elkaar in harmonie te leven en een natuurlijk evenwicht te onderhouden.

De natuur de vrije loop, maar wel met een plan

Het klinkt wat tegenstrijdig, maar een succesvolle permacultuur in je (achter-)tuin realiseren begint met een gedegen planning. Zie het als het in korte tijd aanleggen van je eigen voedzame mini-bos. Een gewoon bos gaat eeuwen mee doordat het zelfvoorzienend is (vandaar de term “perma”). Daar staat tegenover dat het ook vele jaren kost voor zo’n bos om zich te ontwikkelen en de staat van dat evenwicht te bereiken. Daar kun jij natuurlijk niet op wachten.

Jij gaat daarom actief aan de slag met het zaaien, planten en kweken van allerlei verschillende soorten gewassen om dat bos na te bootsen. Overigens moet je bos daarbij niet te letterlijk nemen: het is echt niet nodig om kastanjebomen tussen je spinazie te gaan planten. Wel is het belangrijk om het hokjesdenken dat we van moestuinen gewend zijn los te laten. In een permacultuur groeit alles namelijk door elkaar en niet in netjes ingedeelde vakken met een bordje om aan te geven wat er er is geplant.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie