Afbeelding
Mediator

5 redenen om een mediator in te schakelen bij een scheiding

26 oktober 2020 om 15:16 Partnercontent

Een echtscheiding is heel heftig. Je hebt een tijdlang samen gewoond met iemand die nu toch niet de ware blijkt te zijn. En of je nu met ruzie uit elkaar gaat of toch nog goed met elkaar kunt praten: het blijft een moeilijke en vaak emotionele beslissing om uit elkaar te gaan. Zeker als er ook kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Bij een echtscheiding moeten veel dingen geregeld worden. Een mediator kan hierbij goed helpen en bovendien veel kosten besparen. Dit zijn vijf redenen om een mediator in te schakelen bij een scheiding.

1. Een mediator is onpartijdig

Een advocaat staat altijd aan de kant van degene die hem inhuurt. Kiezen jullie allebei een advocaat, dan zullen die tegenover elkaar komen te staan. Vaak resulteert dit in een gespannen situatie met meer kans op ruzies en conflicten. Het is een stuk prettiger wanneer er nog gewoon gepraat kan worden over passende oplossingen. Een mediator is dan een goede keuze: die is volledig onpartijdig en zoekt naar oplossingen die voor beide partijen goed werken.

2. De mediator is goed getraind

Het beroep van mediator is niet beschermd. Het is dus belangrijk dat je een mediator zoekt die de juiste opleiding heeft gedaan. Een mediator van Dé ScheidingsMediator heeft een opleiding gevolgd en volgt regelmatig cursussen om zijn talent verder aan te scherpen. Zodoende weet je zeker dat je een mediator hebt die is opgeleid om goed te bemiddelen. Je kunt er zeker van zijn dat de mediator professioneel blijft en strikt neutraal is. Zo kunnen jullie weer met elkaar in gesprek gaan zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kwaliteit van de mediator.

3. Er worden heldere afspraken gemaakt

Een goed opgeleide scheidingsmediator weet precies welke zaken er allemaal kunnen spelen tijdens een scheiding. De mediator weet ook hoe belangrijk het is om te eindigen met heldere en duidelijke afspraken voor beide partijen. Jullie worden bij elke stap van dit proces betrokken, zodat er goede afspraken kunnen worden gemaakt. Zo weten jullie beiden waar je aan toe bent.

4. Een ouderschapsplan

Als er kinderen betrokken zijn bij de scheiding, kan dit de zaken erg ingewikkeld maken. Vaak is dit erg emotioneel en is het daardoor lastig om een goed plan te maken. Toch is een ouderschapsplan een vereiste voor de echtscheiding. Een mediator kan ook hier een grote hulp zijn. De mediator weet al aan welke eisen een ouderschapsplan moet voldoen. Ook kan hij komen met frisse inzichten en nieuwe ideeën over het co-ouderschap. Samen vinden jullie een oplossing die voor iedereen werkt.

5. Je kunt nog samen praten

Mediation werkt alleen goed als beide partijen nog in staat zijn met elkaar te praten. Of, belangrijker nog, te luisteren naar elkaar. Je hoeft echt niet de beste vrienden te zijn (zeker niet!), maar je moet nog wel in staat zijn te communiceren. Kun je dat nog, dan kan mediation helpen om conflicten te voorkomen of te temperen. Daardoor kunnen jullie ook na de scheiding nog steeds met elkaar praten. Dat is niet alleen prettig, maar kan ook noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld als jullie een co-ouderschap aangaan en dus nog steeds met elkaar moeten communiceren.

Mediation is de laatste jaren een hip en trendy begrip geworden. Het wordt niet alleen gebruikt bij echtscheidingen, maar ook in andere gevallen. Toch is mediation geen alomvattende oplossing voor elk probleem. Het kan ontzettend goed werken en veel geld besparen, maar alleen als beide partners nog in staat zijn met elkaar te praten. Lukt mediation niet en komt er geen passende oplossing, dan is een gang naar de rechter de enige uitweg om tot een definitieve afspraak te komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie