Afbeelding
Foto door Waseem Farooq form PxHere

Kwart van Nederlanders liegt tijdens sollicitatie

7 juli 2020 om 10:32 Partnercontent

Ga je solliciteren? Dan laat je het allerbeste van jezelf zien. Je trekt mooie kleding aan, neemt een nette laptoptas 17 inch mee zoals bijvoorbeeld een plevier of castelijn en beerens en natuurlijk een keurige cv. Dat je je middelbare school niet hebt afgerond hoeft niemand te weten toch?

Meer kans maken

Uit onderzoek van IT-detacheerder PEAK-IT blijft dat bijna een kwart van de Nederlanders weleens informatie heeft verzwegen tijdens een sollicitatiegesprek om meer kans te maken op de baan. Het gaat dan niet alleen om zaken op de cv die niet zo voordelig zijn, maar ook over oneerlijk zijn over je kinderwens. Door informatie te verdraaien hopen sollicitanten meer kans te maken op de baan.

Liegen mag over kinderwens

Met name vrouwen verzwijgen het hebben van een kinderwens tijdens een sollicitatiegesprek. Volgens experts is het beter om open te zijn over dit onderwerp. Mocht je door het delen van deze informatie afgewezen worden dan pas je waarschijnlijk ook niet goed bij het bedrijf. Het is overigens een vraag die men niet hoort te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Het is privé en het zegt niks over hoe geschikt jij bent voor de baan. Je mag er in principe over liegen.

Wantrouwen

Verder blijkt uit het onderzoek van PEAK-IT dat ongeveer 4 procent van de ondervraagden liegt op zijn of haar CV over competenties. Het gaat dan bijvoorbeeld over opleidingen die niet zijn afgerond of het spreken van een taal die je niet machtig bent. Niet handig, want mocht je de baan bemachtigen dan komt jouw baas er vroeg of laat achter dat je helemaal geen Engels spreekt. Het moment waarop het uitkomt is het vertrouwen volledig weg en het kan zelfs betekenen dat je ontslagen wordt.

Eerlijkheid duurt het langst

Ga je ergens solliciteren en heb je je cv volledig aangepast? Vraag jezelf dan af of je wel geschikt bent voor die baan. Wat gebeurt er als je de baan krijgt? Het gaat je waarschijnlijk moeite kosten om je taken te volbrengen. Wees gewoon eerlijk over je cv. Besluit je toekomstige werkgever om jouw de baan te geven dan heeft hij of zij begrip voor de zaken die jou nog niet zo goed afgaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie