Afbeelding
Herkomst van je tas

Het verhaal achter XD Design en Micmacbags

2 juli 2020 om 16:19 Partnercontent

Het komt steeds vaker voor dat je het verhaal achter producten te horen krijgt. Hoe zit dat eigenlijk met de herkomst van je tas? Op zoek naar het verhaal achter twee bekende merken: XD Design en Micmacbags. 

Of het nu een eenvoudig linnen tasje is of een heuse handtas van een haute couture merk, iedereen heeft een tas. Sommige menen dat het een accessoire is, anderen pleiten ervoor dat het toch echt mode is. Hoe het ook zij, heb jij je wel eens afgevraagd waar jouw tas zijn oorsprong vindt? Dat is echt leuk om uit te zoeken, omdat je daarmee vaak de grens overgaat en bijzondere ontdekkingen doet. 

Neem nu de XD Design tassen. Wist je dat één van de eerste modellen van deze superveilige rugzakken ook wel de Bobby wordt genoemd? Dat is niet voor niets. De tassen zijn gemaakt van snijvast materiaal en voorzien van verborgen ritsen. Need we say more. Zakkenrollers hebben bij deze rugzakken geen schijn van kans en juist daarom kreeg de tas de bijnaam van een Engelse politieagent: Bobby. 

Het verhaal van de XD Design tas met de naam Bobby

Bobby is afkomstig van Sir Robert ‘Bobby’ Peel (1788-1850). Peel was in Engeland minister van Binnenlandse Zaken toen hij begin negentiende eeuw bij de Londense politie een reorganisatie in gang zette. Dat gebeurde niet voor niets, want de Londense steegjes en straten werden flink bevolkt door criminelen. Het was een chaos in deze snelgroeiende stad. Het invoeren van een professionele politiemacht werd hem niet direct in dank afgenomen, maar het werkte wel. En zoals het vaak gaat bij hervormingen is er eerst veel kritiek maar na enige tijd gingen mensen toch inzien dat dit zoden aan de dijk zette en de stad er flink in rust en georganiseerdheid op vooruitging. 

Dat was eveneens het moment dat Peel zijn koosnaam Bobby kreeg. Alsof hij ineens door het volk werd omarmd. Tot op de dag van vandaag is Bobby de roepnaam voor een politieagent in de Engelse hoofdstad. En dus ook van de XD Design rugzak. 

Het verhaal van Micmacbags begint bij Canadese indianen

Ook het merk Micmacbags heeft een verhaal. Deze naam is afkomstig van de Micmac indianenstam, waarvan de oorspronkelijke schrijfwijze Mi’kmaq is. Ze zijn afkomstig uit het oosten van Canada en Amerika, en er leven nog zo’n vijftigduizend Mi’kmaqs in deze regio’s. De verslagen van Europese ontdekkingsreizigers zorgden ervoor dat wij meer te weten zijn gekomen over deze indianen die hun land Mi’kma’ki noemden. Het zijn mensen die heel goed kunnen overleven in de ruige natuur van deze noordelijke gebieden zoals Nova Scotia en Newfoundland. 

Eén avontuurlijke reiziger die rond 1950 met deze indianenstam kennis maakte, werd door hun levenswijze zo geroerd dat hij tassen liet ontwerpen geïnspireerd op de vakkennis en leerbewerking van de Mi’kmaqs. Hij liet de tassen in India in productie nemen. Het is de start van een collectie die tot op de dag van vandaag levendig wordt gehouden. In 2015 wordt het merk dat inmiddels de is verbasterd tot Micmacbags, nieuw leven ingeblazen. De tassen krijgen een eigentijds ontwerp en zijn tot op de dag van vandaag enorm populair. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie