Afbeelding
Samenwonen

Daarom sluit je een samenlevingscontract af

2 juli 2020 om 15:57 Partnercontent

Alhoewel trouwen nog altijd als het ultieme samenzijn wordt gezien, kiezen mensen er ook voor (eerst) samen te wonen, met een samenlevingscontract als basis. Is zo’n contract nodig?

Eigenlijk wel. Met name als dingen anders lopen dan je verwacht had. Bij overlijden bijvoorbeeld of als je toch besluit niet samen verder te gaan. Juist dan kun je met een samenlevingscontract veel ellende voorkomen, er zijn in dat geval vaak al zorgen genoeg. De  zaken rond bezit, woning, financiën zijn dan in ieder geval geregeld en staan op schrift. 

De basisregelingen zijn onder meer hoe de huishouding wordt betaald, wie de hypotheek op zijn naam zet of hoe de huur wordt verdeeld et cetera. Alleen daarom is het contract al van belang. Het is eigenlijk een laagdrempelige manier van het organiseren van de financiële en juridische basis onder een relatie. 

Samenlevingscontract kosten zijn afhankelijk van de tarieven van een notaris waar je deze moet onderteken, maar zijn niet uitzonderlijk hoog. Dus het advies om afspraken in ieder geval op deze laagdrempelige manier op papier te laten zetten, zijn door de meeste mensen te bekostigen. 

Hier een aantal voorbeelden van afspraken die helderheid kunnen geven als er dingen minder goed verlopen. 

1 Erfenis 
Als een van beiden overlijdt en er zou geen contract zijn dan gaat de helft van de waarde van de woning of andere goederen die samen zijn aangeschaft, naar de erfgenamen. En dus niet naar de achterblijvende partner. Of je nu of mede-eigenaar van het huis bent of niet, je kunt laten beschrijven dat bij overlijden het huis naar de achterblijvende partner gaat. Wat ook geldt voor andere spullen. Daar is dan door niemand een speld meer tussen te krijgen.

2 Verdelen
Om de financiën zo helder mogelijk te verdelen als er een kink in de kabel komt, kun je dat vastleggen in het samenlevingscontract. Komt een van beiden te overlijden of bij uit elkaar gaan, dan kun je bijvoorbeeld dat deel dat je inbracht toen je samen ging wonen, gewoon weer terugkrijgen. Daar heeft dan niemand anders recht op. Ook op andere vlakken kun je beschrijven hoe je met het geld om wilt gaan. Als een van beiden meer in het huis heeft geïnvesteerd, kun je daar ook een verdeelsleutel over maken.

3 Pensioen
Een samenlevingscontract is een bewijs dat je een partner hebt. Pensioenfondsen en werkgevers eisen dat zwart op wit, om de partner meeverzekerd te laten zijn via het partnerpensioen.

4 Ontbinden
Mocht je uit elkaar gaan dan is samenlevingscontact ontbinden niet ingewikkeld. Via de notaris is dat gemakkelijk geregeld en als je de eerder gemaakte afspraken naleeft, is alles direct duidelijk. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie