Leden van een arrestatieteam op de Garderbroekerweg in Kootwijkerbroek.
Leden van een arrestatieteam op de Garderbroekerweg in Kootwijkerbroek. AberMedia

Politie houdt twee mannen aan na ongeregeldheden in Kootwijkerbroek

6 juli 2022 om 13:13 Overig

KOOTWIJKERBROEK/BARNEVELD De politie heeft een 33-jarige Kootwijkerbroeker en een 24-jarige Barnevelder aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij ongeregeldheden in het buitengebied van Kootwijkerbroek op dinsdagavond 28 juni.

De politie had maandag van vier verdachten deels herkenbare beelden vrijgegeven, waarop de gezichten waren afgedekt. Zij kregen tot vrijdag de tijd om zich te melden. De identiteit van de Kootwijkerbroeker en Barnevelder werd volgens de politie kort na de publicatie bekend, daarom zijn hun beelden van de politie-website gehaald. Ze zijn inmiddels aangehouden op verdenking van poging zware mishandeling, openlijke geweldpleging, vernieling en opruiing. 

De politie roept de andere twee verdachten die te zien zijn op de beelden op om zich snel te melden, om te voorkomen dat vanaf vrijdag ook hun gezichten herkenbaar worden getoond. De verdachten kunnen zich melden in het politiebureau of via telefoonnummer 0900-8844.

De mannen zouden betrokken zijn bij ongeregeldheden op dinsdagavond 28 juni nabij de kruising van de Garderbroekerweg en Essenerweg, waarbij wegrijdende politiebusjes werden aangevallen. Er werd met houten hamers en een breekijzer tegen de voertuigen geslagen en door diverse aanwezigen hard tegen de busjes getrapt. Volgens de politie werden agenten belaagd en in het nauw gedreven en werden vernielingen aangericht. 

Even daarvoor hadden agenten en leden van arrestatieteams op de Garderbroekerweg enkele arrestaties verricht, waarbij geweld werd gebruikt. Dat was in de nasleep van een boerenprotest, dat begon op de A1 bij Stroe en zich via Kootwijk verplaatste naar de Garderbroekerweg in het buitengebied van Kootwijkerbroek. 

In korte tijd kwamen er veel mensen af op de grote politie-inzet, waarschijnlijk door berichten op sociale media. Zij hadden volgens direct betrokken boeren niet deelgenomen aan de demonstratie. De politie besloot zich terug te trekken, waarna de politiebusjes werden aangevallen vanuit de groep toeschouwers. Hiervan zijn videobeelden op nieuwssites gepubliceerd, waarop de verdachten (vrij) duidelijk herkenbaar zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie