Agenten met wapenstok op de Garderbroekerweg in Kootwijkerbroek.
Agenten met wapenstok op de Garderbroekerweg in Kootwijkerbroek. AberMedia

Politie deelt deels herkenbare beelden verdachten protest in Kootwijkerbroek

4 juli 2022 om 19:30 Overig

KOOTWIJKERBROEK De politie zoekt vier verdachten die dinsdagavond 28 juni in het buitengebied van Kootwijkerbroek wegrijdende politiebusjes belaagden. Daarbij werd met houten hamers en een breekijzer tegen de voertuigen geslagen en door diverse aanwezigen hard tegen de busjes getrapt.

Dat gebeurde nabij de kruising van de Garderbroekerweg met de Essenerweg. Even daarvoor hadden agenten en leden van arrestatieteams op de Garderbroekerweg enkele arrestaties verricht, waarbij geweld werd gebruikt. Dat was in de nasleep van een boerenprotest dat begon op de A1 bij Stroe en zich via Kootwijk verplaatste naar de Garderbroekerweg. 

In korte tijd kwamen er veel mensen af op de grote politie-inzet, waarschijnlijk door berichten op sociale media. Zij hadden volgens direct betrokken boeren niet deelgenomen aan de demonstratie. De politie besloot zich terug te trekken, waarna de politiebusjes werden aangevallen vanuit de groep toeschouwers. Hiervan is een video gemaakt, die onder meer te zien was bij Omroep Gelderland, de NOS en RTL Nieuws. Daarop zijn de verdachten (vrij) duidelijk herkenbaar.

TOT VRIJDAG De politie heeft nu beelden van vier verdachten vrijgegeven, waarop de gezichten vooralsnog onherkenbaar zijn. Zij krijgen tot vrijdag de tijd om zich te melden. Doen zij dit niet voor die tijd, dan worden hun foto’s volgens de politie alsnog herkenbaar gepubliceerd. ,,We roepen de verdachten op om zich te melden op het politiebureau. Ook kunnen ze contact opnemen via 0900-8844. Mensen die niet bij de vernielingen betrokken waren, maar wel iemand herkennen op de foto’s, vragen we ook om contact met ons op te nemen. Dit kan ook via de opsporingstiplijn, bel dan naar 0800-6070.’’ 

ONRUST EN DREIGING De politie en het Openbaar Ministerie zeggen deze zaak hoog op te nemen vanwege ,,de maatschappelijke onrust en de dreiging die uitging van de acties’’. ,,Om die reden worden vandaag de eerste beelden semi-openbaar gemaakt. Het volledig openbaar maken van beelden waarop strafbare feiten te zien zijn, is gebonden aan strenge regelgeving. Immers, voor heel Nederland (en daarbuiten) is te zien dat degene op de beelden betrokken is bij het plegen van strafbare feiten. Om die reden wordt per zaak gekeken of en wanneer beelden openbaar gemaakt mogen worden, ter bescherming van de rechten van de verdachte’’, aldus de politie. 

De politie onderzoekt momenteel nog meer beeldmateriaal. ,,Het is dus niet uitgesloten dat meer verdachten zullen volgen. Iedereen die over beelden van de protesten en/of vernielingen beschikt, vragen we om de beelden met ons te delen.’’ 

Lees ook: Boeren over protest Stroe en Kootwijkerbroek: ‘Dit is het échte verhaal’

Lees ook: Uitgebreid onderzoek politie naar boerenprotest Stroe en Kootwijkerbroek

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie