Afbeelding
Rafael Taribuka
Zevensprong

Paradijsvogels

30 januari 2023 om 10:08 Opinie

BARNEVELD Nationale Gedichtendag (afgelopen donderdag) kreeg deze week een bijzondere dimensie tijdens een van de vele politieke vergaderingen die op het programma stonden. Toen de behandeling van het kritische rapport over de financiële situatie van de gemeente Barneveld op de agenda stond, werd de dorpsdichter door het college van burgemeester en wethouders naar voren geschoven als hulplijn. ,,Ik geef nu graag het woord aan Brigitte Veltman’’, sprak de spreekstalmeester. ,,Ik heb haar gevraagd het gat in de begroting te dichten.’’ 

Het onschuldige woordgrapje viel niet bij iedereen in goede aarde. Sommigen vonden de ernst van de financiële situatie niet rijmen met de afgegeven knipoog.

Brigitte had een druk weekje, want ze was donderdag ook al te gast bij het Literair Café Barneveld, dat qua locatie was uitgeweken naar boerderij ‘t Paradijs. Ter ondersteuning van het relaas van het illustere duo Bert en Brand droeg ze enkele gedichten voor. 

De inloop begon om 19.00 uur, maar volgens goede Barneveldse gewoonte stonden de eerste bezoekers al om 18.30 uur te dringen bij de ingang. De lekkernijen - Adams-appelgebakjes en Pa-radijsjes - werden op waarde geschat. Een half uur later, toen de officiële inloop eigenlijk zou moeten beginnen, zat de zaal al stampvol. Het werd dus flink improviseren voor de organisatie, maar er bleken heel veel makke schapen in een hok te passen (staand, zittend en hangend). Geen enkele wanklank, van niemand. Geen enkele aanwezige had de euvele moed om de vredige sfeer in het paradijs te verstoren. 

Toch ging het al vrij snel na de start gruwelijk mis. De presentatie van schrijver Bert Paasman, die zijn samenwerking met fotograaf Brand Overeem op een uiterst boeiende wijze onder de aandacht bracht, was nog maar net begonnen, toen achter in de zaal een hels kabaal losbrak. De servieskast was niet berekend op het gewicht van de ‘opzittenden’ en sloeg om. De complete voorraad glazen sloeg op de vloer aan diggelen. Maar ook deze tegenslag kon de pret niet bederven. De scherven werden binnen de kortst mogelijke keren bij elkaar geraapt, waarna Bert onverstoorbaar zijn relaas vervolgde. Naarmate het verhaal langer duurde, werd mij duidelijk waarom deze locatie zo geschikt was voor deze aflevering van het Literair Café. Brand en Bert hebben de afgelopen decennia vooral veel paradijs-vogels geportretteerd, zoals de onvergetelijke Evert Bouw. Brand Overeem haalde met tranen in zijn ogen prachtige herinneringen op aan zijn vriend. Hij hoorde als het ware de geluiden bij zijn foto’s; hij zag niet alleen dat Evert zijn brood sneed, ook het geluid van het mes drong in alle hevigheid tot hem door. Ontroerend mooi.

Door het gebrek aan glazen werd de pauze geschrapt en was er ook niet voor iedereen een drankje na afloop, maar in plaats van boegeroep zag ik alleen maar tevreden gezichten. 

Na afloop keken we terug op een geslaagde avond. En op een heerlijke sfeer. Het voelde als een klein beetje paradijs op aarde.

Erik Roest

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie