Ruben Boorsma (1) en Jan van de Mheen (3) op het podium
Ruben Boorsma (1) en Jan van de Mheen (3) op het podium Van Lagen

Ruben Boorsma voor tweede keer Nederlands kampioen metselen

26 maart 2023 om 07:21 Onderwijs

BARNEVELD/TERSCHUUR Ruben Boorsma (19) uit Barneveld is vrijdag voor de tweede achtereenvolgende keer uitgeroepen tot Nederlands kampioen bij het onderdeel metselen in de finales van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Hij won met nipt verschil van Bram van Heugten. Jan van de Mheen (19) uit Terschuur eindigde in dezelfde competitie als derde. Ook vorig jaar greep Van de Mheen het brons.

Bijzonder is dat zowel Ruben als Jan leerling-metselaar is bij VanLagen Metselwerken in Terschuur. Ze werken daar vier dagen per week en gaan een dag per week naar school bij De Meerwaarde/MBO Amersfoort (Ruben) en het Hoornbeeck College (Jan). 

De vakwedstrijden werden gehouden in de RAI in Amsterdam. In aanloop naar de finales van Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo, deden duizenden studenten mee. In voorronden op school en in de regionale kwalificatiewedstrijden wisten uiteindelijk 434 studenten zich te plaatsen voor de finales. De winnaars ontvingen hun medailles in een uitverkochte zaal met ruim 2.700 mensen. 

Koning Willem-Alexander bezocht de finales vrijdag. Hij nam uitgebreid de tijd om bij verschillende vakwedstrijden te kijken en met studenten te spreken. 

De Skills Heroes vmbo-wedstrijden sluiten aan op de beroepsprofielen in het mbo. Erik van der Zwan, directeur WorldSkills Netherlands: ,,Wij willen jongeren inspireren om te kiezen voor het beroepsonderwijs en vakmanschap en daarbij boven zichzelf uit te stijgen. De vakwedstrijden staan hierbij centraal. Skills The Finals biedt vmbo-leerlingen, mbo-studenten en natuurlijk ook docenten en bezoekers een onvergetelijke en leerzame ervaring. En ook belangrijk: meedoen met de wedstrijden opent echt deuren. Wij hebben deze jonge vaktalenten keihard nodig, want juist in de sectoren van het beroepsonderwijs zijn er forse arbeidstekorten. Het is mooi om te zien dat deze jonge mensen worden uitgedaagd en zo op weg worden geholpen naar een succesvolle, professionele loopbaan. Voor het kabinet zijn het beroepsonderwijs en vaktalenten topprioriteit, gaven minister Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersman donderdag al aan.”

Ruben Boorsma (rechts) en Jan van de Mheen tonen hun medailles.
Ruben Boorsma.
Jan van de Mheen.
Koning Willem-Alexander bezocht de vakwedstrijden vrijdag.
Alle winnaars op het podium.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie