Ergotherapie nieuw bij Centrum Evers Barneveld

18 maart 2014 om 00:00 Ondernemend

BARNEVELD - Centrum Evers in Barneveld biedt sinds begin dit jaar ook ergotherapie voor mensen die problemen ondervinden om dagelijkse activiteiten in huis praktisch uit te voeren of bij lichamelijke klachten door een verkeerde werkhouding.

,,Ergotherapie wordt steeds meer direct toegankelijk", vertelt Jan Evers van Centrum Evers voor manuele en fysiotherapie. ,,Het wordt niet meer alleen in ziekenhuizen en revalidatiecentra gegeven. Eerstelijns betekent zonder verwijzing van de huisarts. De therapie wordt vergoed uit de basisverzekering voor maximaal tien uur. Dat wij nu ook ergotherapie aanbieden, komt voort uit ons revalidatieprogramma, waarbij we met een team cliënten begeleiden in hun herstel om weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren, thuis en op het werk."

Medewerkster Joyce van Tellingen geeft sinds januari ergotherapie. ,,Ik start altijd met een screening om de problemen en de hulpvraag duidelijk te krijgen en maak een inschatting hoeveel tijd er nodig is voor de behandeling of een advies. Ik geef de behandeling vorm in samenwerking de cliënt. We maken samen een plan, bijvoorbeeld door te kijken naar een evenwichtigere dagindeling of door handigheidjes aan te leren. Cliënten moeten daarbij ook zelf aan de slag. Het kan ook zijn dat ik tips geef over woningaanpassing of hulpmiddelen. Bij ouderen kan het ook om valpreventie gaan, dan kijk ik in en om de woning kijken naar mogelijke risico's als kleedjes en drempels."

Cliënten met werkgerelateerde klachten geeft Van Tellingen naar eigen zeggen adviezen over aanpassingen van de werkhouding of werkplek. ,,Werkgevers kunnen advies vragen als er in het bedrijf veel lichamelijke klachten zijn of er veel ziekteverzuim is. Ik kom dan in het bedrijf en neem de tijd voor werknemers om klachten door te nemen en advies te geven over werkplekinrichting, werkhouding of de juiste manier van tillen.''

Ergotherapie kan ook op kinderen gericht zijn, zegt de therapeute. ,,Bijvoorbeeld bij problemen als niet-leesbaar schrijven of schoolwerk in de klas niet op tijd afhebben. Vaak komen zulke klachten naar voren in een gesprek met de leerkracht. De therapie is dan vooral gericht op de fijne motoriek of het aanleren van planmatig werken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie